Abbesijn: Ontdek alles wat je moet weten over dit kattenras!

Wil je graag een kat toevoegen aan jouw gezin? Wil je graag dat deze kat een levendig, nieuwsgierig en weinig vachtverzoring nodig heeft? Dan is een abbesijn iets voor jou! Deze kattensoort heeft namelijk al deze trekjes. Benieuwd naar meer informatie over deze kattensoort? Lees dan vooral verder!

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de abbesijn als kattenras. We staan stil bij de uiterlijke kenmerken van deze kat, het karakter, het gedrag, hoe je de kat verzorgd, de omgang met jonge kinderen en de aanschaf van dit prachtige kattenras.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan even een reactie achter in de comments, deze vindt je onderaan deze pagina. Je kan ook mailen, we komen graag met je in contact. Lees snel verder en leer meer over dit mooie kattenras.

Wat zijn de kenmerken van een abbesijn?

De Abessijn is een lichte en atletische kat met slanke, lange poten. Dit ras is gespierd en door hun bouw krijg je de indruk dat ze ieder moment zullen springen. Ze bewegen hun tenen bijna constant en lopen met een lichte en elegante pas. De dunne staart versterkt de uitstraling van de Abessijn kat. Met een gemiddelde hoogte van 20-25 cm is het een klein kattenras, waarbij het vrouwtje tussen de 2,5 en 3 kg, en het mannetje tussen de 3,5 en 4,5 kg weegt. De kleur van hun zachte, middellange vacht varieert tussen rossig, chocolade, rood, zuring, amber en goud.

Opvallend zijn hun puntige oren en hun groene, gouden, amberkleurige, of amandelvormige ogen, omringt zijn door een zwarte rand. Door hun uiterlijk en karakter lijken ze veel op het kattenras Somali en zullen mensen deze rassen snel door elkaar halen. De vacht van de Abessijn is echter korter dan de vacht van de Somali. De levensduur van een abessijn kat ligt tussen de 9 en 15 jaar, hoewel oudere exemplaren met een leeftijd tot 20 jaar niet ongewoon zijn.

Genetisch onderzoek laat zien dat de oorsprong van het ras ligt langs de kusten van de Indische Oceaan en Zuidoost-Azië. Nederlandse en Britse zeelieden brachten het ras naar Europa, waar ze in 1871 voor het eerst tijdens de Crystal Palace Cat Show aan het grote publiek zijn geshowd. In de jaren 1900 is het ras naar Amerika geïmporteerd, waar ze verder zijn gefokt. Een Abessijn kat heeft niets te maken met de historische streek Abessinië, in het tegenwoordige Ethiopië.

abbesijnen

Wat voor karakter heeft een abbesijn?

Als kat is het een levendig dier die graag de hoogte in klimt en beschikt over een actief en speels karakter. Ze zijn nieuwsgierig, intelligent en staan open voor contacten met andere mensen en dieren. Toch beschikken ze over een zelfstandige persoonlijkheid en laten zich niet snel tot een activiteit dwingen, al volgen ze hun huisgenoten graag door het huis. Ze leven graag met andere katten, maar ook met andere huisdieren. Vooral als de eigenaar door werkzaamheden langdurig van huis is, heeft een tweede kat in huis de voorkeur. Zijn ze alleen in huis, dan hebben ze de neiging om op zoek te gaan naar iets wat hun interesseert.

Gelukkig beschadigen ze hun omgeving van nature niet, en zijn ze snel tevreden met kattenspeelgoed zoals een balletje of een losse dop. Een Abessijn kat is vrij stil en ze mauwen niet vaak, ook niet tijdens de drachtige periode. De Abessijn is netjes op zichzelf en geniet van verzorging door de eigenaar. Tegenover vreemden is de kat niet angstig, maar zal wel op afstand even ‘de kat uit de boom kijken’.

abbesijn

Hoe verzorg je een abbesijn?

Dit kattenras leeft graag in de omgeving van zijn gezinsleden en geniet van persoonlijke aandacht of een ontspannen kambeurt. Een eigen comfortabele kattenmand mag niet ontbreken. Een Abessijn kitten went snel aan een kattenbak en zal zijn behoefte hierin achterlaten. Bij voorkeur poets je dagelijks de tanden, om hun gevoeligheid voor tandvleesontsteking te voorkomen. Sommige exemplaren vinden dit minder leuk. Een enkele keer poetsen per week is in dit geval een goed alternatief.

De nagels knip je om de paar weken, of als ze te lang zijn geworden. Vieze ooghoeken veeg je af met een schone, zachte en vochtige doek. Controleer de oren wekelijks op viezigheid en maak ze zo nodig schoon met een doekje met warm water. Gebruik nooit wattenstaafjes, omdat de kans bestaat dat je de binnenkant van de oren beschadigt. Hoewel een Abessijn kat een gezond ras is, hebben ze een verhoogde kans op bloedarmoede en progressieve retinale atrofie, wat blindheid kan veroorzaken. Vraag daarom bij een Abessijn kitten altijd bij de fokker om de uitslag van een oogspiegeltest voor PRA en laat de knieën door een dierenarts controleren op instabiliteit. Het ras is bekend met onomkeerbaar nierfalen, al komt deze klacht door een goed fokprogramma minder vaak voor.

Voeding

Als kat is de Abessijn vrij actief en mag daardoor wat meer calorieën mag binnenkrijgen dan de gemiddelde huiskat. Het is aan de eigenaar om het gewicht in de gaten te houden en de voeding hieraan aan te passen, omdat de kat ook overgewicht kan ontwikkelen en dit zijn welzijn negatief beïnvloed. Natuurlijk kiest je voor een hoogwaardige voeding die past bij de levensfase van het dier. Een abessijn kat lust zowel droog- als natvoer en zal een beloningssnoepje zeker waarderen.

Katten zijn vleeseters en kunnen slechts weinig koolhydraten verwerken. Het is daarom belangrijk dat hun maaltijd het grootste deel uit vlees bestaat. Eiwitrijke voeding en vers draagt bij aan een gezond leven voor jouw kat. Katten hebben kattenbrokken nodig, lees hier meer over de beste soorten kattenbrokjes.

Het beste geef je jouw kat dus voeding dat bestaat uit vlees. Dit kan katten natvoer zijn, maar wees voorzichtig! Geef dit in de aangeraden hoeveelheden die je terugvindt op de verpakking. Je wilt tenslotte niet dat jouw kat obesitas of diabetes krijgt omdat hij veel eet.

Vachtverzorging van de abbesijn

De vachtverzorging van de Abessijn is vrij eenvoudig. De korte, fijne vacht heeft voldoende aan een wekelijkse kambeurt met een zachte borstel, waarbij je de dode haren verwijderd en de aanwezige huidolie verspreid. Deze olie maakt het nodig om de kat soms te wassen met speciale kattenshampoo. Tijdens de ruiperiode kam je de kat vaker om de dode haren te verwijderen en haaruitval in huis te voorkomen. Gelukkig houden de meeste abessijnen van water en kunnen ze een bad waarderen.

abbesijn kat

Is een abbesijn geschikt voor jonge kindjes?

Als kat is de Abessijn een van de beste rassen om samen met kinderen in huis te hebben. Ze zijn aanhankelijk en speels van aanleg, in combinatie met hun nieuwsgierigheid en actieve levensstijl zijn het prima huisgenoten voor kinderen. Jonge kinderen weten nog niet goed hoe ze met dieren moeten omgaan en kunnen de kat onbedoeld pijn doen. Hier kan het dier op reageren, waardoor je jonge kinderen in de buurt van de kat goed in de gaten moet houden.

De aanschaf van een abbesijn

Als je een kat wilt aanschaffen heb je verschillende opties. Je kan kiezen om je kat bij een asiel, erkende fokker of bij mensen thuis te halen. Als je een kat bij een erkende fokker haalt moet je letten op een aantal factoren:

  • De fokker is aangesloten bij een katten vereniging zoals; Felikat, FiFe (Federation Internationale Féline of de PVH (Stichting Platvorm Vereniging Huisdierenbezit).
  • Een erkende fokker heeft altijd een stamboom van de kat die je gaat kopen.
  • De ouders van de kat zijn aanwezig, gezond en gescreend op (erfelijke ziektes) en aandoeningen.

Waar je je kat ook haalt let dan op de volgende punten:

  • Schone oogjes
  • De abbesijn kitten is minimaal 10 weken voor hij weg gaat bij de moederkat, voor de socialisatie met andere dieren en de mens is 12 weken het beste
  • Een schone en droge neus
  • De kat is ontwormd en heeft 1 of meerdere inentingen gehad (bij 12 weken)
  • Het gewicht van de abbesijn kitten
  • Let op de omgeving waar de kitten in opgroeit, is er een schone kattenbak? Is er genoeg voer? Schoon drinkwater?

Een Abessijn kat behoort tot de duurdere raskatten. Koop de kat altijd bij een erkende fokker en denk aan bedragen tussen de € 700 en € 900. De prijs is hoog omdat een gemiddeld nest uit slechts twee kittens bestaat. Daarnaast zal de fokker altijd bedacht zijn op het ontstaat van het Fading Kitten Syndroom. Dit ontstaat als de kattenouders een verschillende bloedgroep hebben en de kitten via de moedermelk ongewenste antilichamen opbouwen, met vaak een fatale afloop. Parende Abessijnen moeten dezelfde bloedgroep hebben, wat de opties tot het krijgen van een nest verminderd.

Let op bovenstaande punten en doe goed onderzoek voor je een kat of kitten koopt. Zo bespaar je jezelf veel ellende. Wil je weten wat je allemaal in huis moet halen voor een kitten? Lees meer in het artikel over kittenbenodigheden.

Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de lieve kattensoort de abbesijn. Lees ook vooral de andere blogs over kattenrassen op deze website! Met behulp van deze blogs vind je ongetwijfeld de kat die bij jouw gezin past! We zijn nu aan het eind beland van dit kattenras artikel. Heb je nog vragen, opmerkingen of toevoegingen? Laat dan een reactie achter in de comments. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie