Wil je graag een kat die terugpraat, aanhankelijk is en zich graag in jouw gezelschap bevindt? Dan is de Balinese kat wat voor jou. Dit artikel behandelt alle essentiële informatie die je moet weten over dit ras. Wie weet? Misschien is het wel de perfecte kat voor jou!
In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over balinese katten als kattenras. We staan stil bij de uiterlijke kenmerken van deze kat, het karakter, het gedrag, hoe je de kat verzorgd, de omgang met jonge kinderen en de aanschaf van dit prachtige kattenras.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan even een reactie achter in de comments, deze vindt je onderaan deze pagina. Je kan ook mailen, we komen graag met je in contact. Lees snel verder en leer meer over dit mooie kattenras.
Wat zijn de kenmerken van een Balinese kat?
De Balinese kat heeft geen enkele link qua oorsprong met Indonesië. Het is eigenlijk een langharige Siamees die van origine uit Thailand komen. De Balinese kat kreeg zijn naam omdat de fokkers de elegantie van de kat deed denken aan die van de tempel dansers van Bali. Amerikaanse fokkers begonnen pas rond 1950 het ras te fokken. Zij zagen potentie in de langharige mutatie die soms voorkwam bij Siamese kittens.
De Balinees is een middelgrote raskat en weegt tussen de drie en vier kilo. Soms kan het gewicht van de kat uitschieten naar de vijf kilo. Opmerkelijk zijn de felblauwe ogen van de Balinese kat. Verder heeft is lange vacht vaak wit en is zoals ‘colorpoint’ katten hebben, op enkele plekken donker gekleurd. Zo zijn de snuit en oren van de kenmerkend driehoekige kop donker van kleur, net als de poten en het achterwerk. Meestal is de donkere kleur zwart of grijs, maar bruine varianten komen ook voor. De vacht is zijdezacht en ligt dicht tegen de huid van de kat aan. Ook al heeft de kat een korte vacht, kammen kan geen kwaad! Deze raskat kan gemiddeld tussen de 12 tot 20 jaar worden.

Wat voor karakter heeft een Balinese kat?
Balinese katten lijken sterk op de Siamees. Ze staan bekend om hun intelligentie en speelsheid. Verder zijn het katten die graag een ‘praatje’ met je maken. Ze laten graag weten dat ze je aandacht willen of dat ze honger hebben. Het zijn actieve katten en worden graag beziggehouden. Het is daarom goed om verschillende speeltjes voor je kat aan te schaffen. Het liefst speelt de Balinese kat wel met z’n baasje. Ze volgen je graag op de voet, van kamer naar kamer en laten ook goed horen dat ze bij je zijn. De Balinees is beweeglijk en atletisch. Als het mag liften ze graag mee op de schouder van elk gewillig lid van de familie. Ze houden van spelen en leren gemakkelijk apporteren, waarbij ze de bal of het speeltje terugbrengen bij herhaaldelijk gooien.
De Balinees voelt jouw stemmingen goed aan en staan klaar om je op te vrolijken als je verdrietig bent. Het zijn sensitieve katten en kunnen gekwetst reageren als je de kat op een bozige toon aanspreekt. Een coachende en positieve toon is de enige effectieve manier om ongewenst gedrag te corrigeren.

Hoe verzorg je een balinese kat?
Deze intelligente katten moeten beziggehouden worden. Het zijn dan ook katten die veel aandacht nodig hebben. Wel kan de Balinees goed een tijdje alleen zijn. Ze hebben niet snel last van verlatingsangst, maar kunnen zich snel vervelen. Leg daarom genoeg speeltjes voor je kat klaar als je het huis verlaat en zorg voor een krabpaal. Zo voorkom je dat ze aan banken en stoelen krabben of in de gordijnen klimmen. Verder zijn ze makkelijk te verzorgen.
Over het algemeen zijn het katten met een goede gezondheid. Wel kan de Balinees typische Siamese erfelijke aandoeningen krijgen. Oogproblemen zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Balinezen. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor scheelzien, maar dit komt over het algemeen niet veel meer voor. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is aan te raden.
Voeding
Balinese katten moeten, net als alle andere katten, een dieet van hoge kwaliteit krijgen. Het is belangrijk de voeding in de juiste porties te geven om gewichtsproblemen te voorkomen. De katten staan bekend als kieskeurige eters, dus het kan zijn dat ze liever een nat voer eten dan droge brokjes. Als ze een nat dieet volgen, hebben ze regelmatiger gebitsverzorging nodig om te voorkomen dat ze tandvleesproblemen krijgen.
Vachtverzorging van de balinese katten
De Balinees heeft een halflange, zijdeachtige vacht. Al verharen ze elk seizoen, hun vacht vergt niet al te veel onderhoud. Ze hebben geen ondervacht en dit betekent dat ze niet zo snel klitten of matten krijgen. Een goede borstelbeurt van losse, dode haren, ongeveer eenmaal per week, zou voldoende moeten zijn om de vacht in goede conditie te houden. De kat heeft relatief grote oren en deze moeten wel iets meer schoongemaakt worden dan die van sommige andere katten. Zo voorkom je eventuele infecties. Vergeet ook niet regelmatig de nagels van de kat bij te knippen.

Is een balinese kat geschikt voor jonge kindjes?
Kenmerkend voor de kat zijn z’n sociale vaardigheden en hoge activiteitsniveau, het is een ideaal ras voor gezinnen, ook die met kleine kinderen. Het zijn niet direct de meest kindvriendelijke katten. Maar als ze goed worden geïntroduceerd, kunnen ze prima opschieten met kinderen en andere huisdieren. De Balinees staat er niet om bekend problemen te veroorzaken met andere sociale huisdieren.
Bovendien is dit ras gemakkelijk te vermaken. Ze worden graag uitgedaagd en kunnen gemakkelijk kunstjes leren. Het is wel noodzakelijk om de kat met uiterste beleefdheid en respect te behandelen. Daarom is het verstandig om jonge peuters in de gaten te houden. Kleine kinderen komen nog wel eens in de verleiding om aan de staart of de oren van de kat te trekken.
Balinezen zijn niet hypoallergeen. Geen enkel kattenras is echt hypoallergeen; ze produceren allemaal huidschilfers die menselijke allergieën kunnen veroorzaken. Terwijl de Balinees harig is en vrij regelmatig verhaard, zijn er aanwijzingen dat dit ras een lagere hoeveelheid Fel d1 en Fel d4 eiwitallergenen produceert. Hoewel dit technisch gezien niet betekent dat het hypoallergene katten zijn, suggereert het wel dat ze een beter huisdier zijn voor mensen met allergieën dan andere langharige rassen. Daarom is een Balinees niet alleen geschikt voor kattenliefhebbers die een kat willen die weinig verhaart, maar ook voor mensen met allergieën. Toch is het verstandig om voordat je een kitten mee naar huis neemt, enige tijd doorbrengt met het ras om te zien hoe jouw allergieën reageren.
De aanschaf van een balinese kat
Als je een kat wilt aanschaffen heb je verschillende opties. Je kan kiezen om je kat bij een asiel, erkende fokker of bij mensen thuis te halen. Als je een kat bij een erkende fokker haalt moet je letten op een aantal factoren:
- De fokker is aangesloten bij een katten vereniging zoals; Felikat, FiFe (Federation Internationale Féline of de PVH (Stichting Platvorm Vereniging Huisdierenbezit).
- Een erkende fokker heeft altijd een stamboom van de kat die je gaat kopen.
- De ouders van de kat zijn aanwezig, gezond en gescreend op (erfelijke ziektes) en aandoeningen.
Waar je je kat ook haalt let dan op de volgende punten:
- Schone oogjes
- De kitten is minimaal 10 weken voor hij weg gaat bij de moederkat, voor de socialisatie met andere dieren en de mens is 12 weken het beste
- Een schone en droge neus
- De kat is ontwormd en heeft 1 of meerdere inentingen gehad (bij 12 weken)
- Het gewicht van de kitten
- Let op de omgeving waar de kitten in opgroeit, is er een schone kattenbak? Is er genoeg voer? Schoon drinkwater?
Let op bovenstaande punten en doe goed onderzoek voor je een kat of balinees kitten koopt. Zo bespaar je jezelf veel ellende. Wil je weten wat je allemaal in huis moet halen voor een balinees kitten? Lees meer in het artikel over kittenbenodigheden.
Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de lieve kattensoort de balinese kat. Lees ook vooral de andere blogs over kattenrassen op deze website! Met behulp van deze blogs vind je ongetwijfeld de kat die bij jouw gezin past! We zijn nu aan het eind beland van dit kattenras artikel. Heb je nog vragen, opmerkingen of toevoegingen? Laat dan een reactie achter in de comments. We komen graag met je in contact!