Corona virus bij Katten

Je kan er niet meer omheen. Elke dag is de uitbraak van het corona virus bij mensen in het nieuws. De vraag rijst bij sommige katteneigenaars: kan mijn kat ook corona krijgen? In dit blog leg ik meer uit over corona bij katten.

Kunnen katten Corona krijgen?

Als je het al een keer gegoogeld hebt kom je er misschien al wel op uit, corona veroorzaakt de dodelijke kattenziekte FIP. Het lijkt daarom misschien wel logisch om aan te nemen dat deze uitbraak bij mensen ook gevaarlijk is voor onze viervoeters. Ik kan je meteen geruststellen, dat is niet het geval. Het gaat hier om twee heel verschillende virussen. Bij de mens om 2019-nCoV en bij de kat om FCoV. Onder de microscoop kan je zien dat beide virussen een krans aan de buitenkant hebben. Dit is dan ook de overeenkomst. Verder zijn de virussen heel verschillend.

corona bij katten

Wat is het verschil tussen FIP en Corona?

De term corona is simpelweg een verzamelnaam voor tiental verschillende virussen. Deze virussen zijn onder te verdelen in 3 groepen. De virussen die honden en katten besmetten vallen onder een andere groep dan het luchtwegvirus wat mensen besmet. Wat kennis over de coronavirussen bij kat en hond: Het canine virus veroorzaakt diarree bij de hond en het feline virus veroorzaakt in het ergste geval bij katten FIP. Meestal is dit virus bij katten onschadelijk en de meeste katten dragen hier al anti-stoffen met zich mee. Het kan echter voorkomen dat het corona virus katten wel besmet en het dodelijke FIP, feline infectieuze peritonitis, veroorzaakt.

Kan mijn kat Corona krijgen als ik het ook heb?

Terug naar het virus uit wat begon in Wuhan. Katten en honden kunnen wel dit virus van hun mensen op zich dragen. Zo kwam een hond in het nieuws die positief was getest op corona. Dit kwam omdat zijn baasje besmet was en het virus, via contact op zijn huisdier had gesmeerd/geaaid. Gelukkig kunnen onze viervoeters ongeacht de hoeveelheid snot/virussen/bacillen die we op ze smeren zelf niet ziek worden.

Dit blog is geschreven door gastblogger Nathalie, ze vindt het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn over dit onderwerp. Het is toch iets dat ons op dit moment dagelijks bezig houdt.

Meer weten over ziektes en beestjes bij katten? Bekijk dan deze blogs.

Plaats een reactie