Gedrag aanleren bij een kat

Hoe kan je nou het beste gedrag aanleren bij een kat? Veel mensen straffen katten alleen bij ongewenst gedrag. Is dit wel zo handig? In dit blog lees je hoe je het beste gedrag kan aanleren bij jouw kat.

Wat vraag je eigenlijk van jouw kat?

Het leven van jouw huiskat ziet er heel anders uit dan die van zijn voorouders. Deze konden vrij jagen in de natuur en herkennen gevaren, jouw kat kan dit waarschijnlijk niet. Deze moet erg veel leren als kitten!

Wij zien het jagen van onze kat als ongewenst, wij zijn echt niet blij als ze thuis komen met een half levend muisje. Jagen met speeltjes en krabben aan een krabpaal vinden wij weer niet erg. Eigenlijk verwachten we van de kat dat hij zijn gedrag aanpast aan het leven binnenshuis. Ook moet jouw kat wennen aan allemaal gekke geluiden, een wasmachine en de stofzuiger.

Wat kan jij doen om gedrag aan te leren bij jouw kat?

Katten worden vaak vrij gelaten in wat ze doen, als ze dan ongewenst gedrag laten zien komt er een tik of een waterspuit te voorschijn. Helaas kan je met je kat niet naar een soort van kattenschool. Omdat wij denken dat katten niks kunnen leren bestaat dit niet. Iedereen die een kat kan zeker zijn kat helpen om gedrag aan te leren zonder hem te straffen.

Het makkelijkste is om hiermee te starten als je kat nog een kitten is. In deze tijd is je kat vaak nog super nieuwsgierig. Veel dingen zijn als spellen voor hem, in deze tijd kan je hem makkelijk dingen aanleren zoals dat een stofzuiger niet eng is.

Hoe kan je nou gedrag aanleren bij een kat?

Allereerst kijk je naar wat je kat kan. Katten zijn snel afgeleid en kunnen zich moeilijk lang concentreren. Is je kat bang? Dan heeft hij ook meer tijd nodig om te leren. Weet dat niet elke kat even slim is, dit klinkt zielig maar toch is het zo. Het ras en het karakter van je kat spelen natuurlijk ook mee, is je kat speels dan zal hij makkelijker iets oppakken. Is je kat verlegen of wat schuw? Dan zal hij meer tijd nodig hebben

Hieronder een stappenplan hoe je het beste de haren kan kammen bij je kat.

Stappenplan:

  • Ga eerst een paar keer zachtjes over de vacht heen met de borstel.
  • Ga niet meteen over heel de buik en en het hoofd. Dit zijn gevoelige plekken voor je kat.
  • Als je kat rustig blijft, niet wegloopt en niet jouw bezeerd kan je hem belonen met een snoepje.
  • De eerste stap kan je steeds meer uitbreiden, elke keer een stapje verder met kammen.
  • Doe dit bijvoorbeeld 2 keer per dag voor 3 weken en je kat is er aan gewend!

Ben je ook benieuwd hoe je de nagels van je kat het makkelijkst kan knippen? Lees dan het blog ‘Nagels knippen bij je kat, hoe doe je dat het beste?’.

Plaats een reactie