Kat hijgt met mond open? Ontdek hier wat je moet weten [Advies]

Heb je ooit je kat door zijn mond zien ademen? Dit kan voor veel kattenbaasjes een schrik zijn. Een Kat hijgt met mond open is namelijk iets wat je niet elke dag ziet. Als een kat met zijn mond open ademt, is dit normaal of is er iets mis?

Ik heb mijn eigen katten ook wel eens betrapt op het ademen met de mond open. Dus ik kan begrijpen dat het je wat onrustig maakt.

In dit artikel geef ik een aantal tips inzichten over waarom katten dit doen, wanneer je je zorgen moet maken en hoe je thuis kunt helpen. Lees verder voor geruststelling en advies! Vertrouw je het niet? Raadpleeg altijd een dierenarts.

Samenvatting

  • Katten ademen normaal gesproken door hun neus, maar als ze met hun mond open ademen, kan dit wijzen op oververhitting, stress, pijn, of ademhalings- of hartproblemen.
  • Contact met de dierenarts is nodig als je kat zware ademhaling heeft, moeite heeft met ademen, een blauwachtige tint rond de mond of het tandvlees vertoont, lethargisch is en niet reageert op stimuli.
  • Thuis kun je je kat helpen door te zorgen voor een koele en comfortabele omgeving, voldoende frisse lucht, beperking van stress, altijd toegang tot vers water en schaduwrijke plekken heeft.
  • Herken de tekenen van pijn of stress bij je kat en aarzel niet om de dierenarts in te schakelen als je je zorgen maakt over de ademhaling van je kat.
kat mond open

Waarom ademt mijn kat met een open mond?

Katten ademen normaliter door hun neus, maar er kunnen momenten zijn dat ze een Kat hijgt met mond openn. Dit kan normaal gedrag zijn voor als je kat heeft gespeelt tot tekenen van onderliggende medische problemen.

Normaal gedrag of medische zorg

Soms kan je moeilijk zien wanneer je kat iets normaals doet of wanneer een kat echt hulp nodig heeft. Zoals ik hierboven al zei ademen katten altijd door hun neus. Dus als een van mijn katten met hun mond open ademt let ik altijd extra goed op.

Het kan iets onschuldigs zijn zoals moe zijn en hijgen na veel spelen, maar het kan ook een serieus iets zijn. Ik kijk altijd naar de lichaamstaal van mijn kat en hoe ze zich beweegt. Wijkt dit af van normaal? Dan weet ik dat ik de dierenarts moet inschakelen

Als een van mijn katten met hun mond open ademt en erna weer doet alsof er niks is, dan is er vaak niets aan de hand. Als ze blijven hijgen of tekens van pijn of stress laten zien kan er meer aan de hand zijn. Als je twijfelt bij je kat of het normaal is of serieus, maak dan een filmpje met je telefoon om deze aan de dierenarts te tonen voor advies.

Wat zijn oorzaken dat je kat met zijn mond open hijgt? Ik heb mijn ervaringen hieronder voor je op een rij gezet.

kat hijgt met mond open

Veelvoorkomende oorzaken van: kat hijgen met mond open

Er zijn verschillende situaties waarin je kat kan hijgen met de mond open. Voorbeelden die hiertoe kunnen leiden zijn; oververhitting, stress, ademhaling- of hartproblemen, stress en pijn. Hoe kan je je kat dan het beste helpen? Lees verder voor meer info.

Oververhitting

Als katten oververhit zijn kunne ze erg ziek worden. Dit gebeurt als een kat het te warm krijgt en niet goed kan afkoelen. Tekenen hiervan zijn hijgen, kwijlen en sneller ademhalen. Deze symptomen laten zien dat je kat het erg warm heeft. Wat je kan doen is je huis koel houden, schaduwplekken creëren en altijd vers water klaar hebben staan. Gebruik bijvoorbeeld een koelmat kat of een kattenfontein

Stress of angst

Ook kan een kat door zijn mond ademen door angst of stress. Een kat hijgt met mond open door bijvoorbeeld gespannen situaties zoals een nieuwe woning, ziekte of een nieuwe kat in huis. Katten kunnen laten zien dat ze stress hebben door sneller te ademen, dit kan dus hijgen met de mond open zijn.

Erg angstige katten kunnen ook gaan rillen en hebben gespannen spieren. Probeer te achterhalen wat de stressor voor de kat is en zorg voor een rustige omgeving waarin je kat zich terug kan trekken.

Pijn

Katten kunnen pijn op verschillende manieren tonen, het is van belang om deze manieren te herkennen. Let hierbij goed op de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking van je kat. Dit kan dus het open houden van de mond zijn tijdens het ademen.

Wanneer een kat me de mond open hijgt kan hij pijn ervaren. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen en te handelen. Schakel een dierenarts in als je je zorgen maakt om je kat te laten onderzoeken.

Ademhalings- of hartproblemen

Ook kan het hijgen met de mond open bij een kat wijzen op problemen met de ademhaling of zelfs het hart. Als je weet dat je kat een aangeboren hartafwijking heeft schakel dan direct een dierenarts in. Heeft je kat symptomen van benauwdheid en vertrouw je het niet? Dan is het ook van belang om een dierenarts in te schakelen.

Als je kat zwaar ademt, moeite heeft met ademen, een blauwe tint rond de mond of het tandvlees vertoont, of als ze niet reageren op stimuli, is het noodzakelijk om onmiddellijk medische hulp van een dierenarts te zoeken.

kat hijgen met mond open

Conclusie

Laten we onthouden dat openmond ademhaling bij katten/kat hijgen met mond open een teken kan zijn van inspanning of ongemak, maar aan de andere kant soms ook erg onschuldig kan zijn. Praktische maatregelen, zoals rust en een rustige omgeving, kunnen de ademhaling van je kat helpen om weer normaler te worden.

Het herkennen van het belang van snelle diergeneeskundige aandacht voor zorgwekkende symptomen is super belangrijk. Deze stappen kunnen een veel invloed hebben op het welzijn van je kat.

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met dit informatieve artikel over: Kat hijgt met mond open de open. Heb je nog vragen, ideeën of wil je iets kwijt? Reageer dan in een de comments hieronder.

Plaats een reactie