Drinkfontein: Ontdek hier de 20 beste drinkfonteinen voor jouw kat van 2022!

Een Drinkfontein kat: water is essentieel voor je kat, met een drink fontein heeft jouw kat altijd toegang tot vers stromend water!

In dit artikel nemen wij je mee in de beste drinkfontein voor je kat van 2022. Ook leggen we uit waar je op moet letten bij de aankoop van een waterfontein, waarom je een drinkfontein zou moeten aanschaffen en waarvoor deze precies zo essentieel is voor je kat.

In dit artikel nemen wij jou mee in de beste drinkfontein kat van 2022. Ook nemen wij je mee in waarom je een kattenborstel moet kopen en waar je op moet letten bij je aankoop.

We sluiten af met de meest gestelde vragen over drinkfontein kat Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De 20 beste drinkfontein kat van 2022!

Bij al onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit. Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

Drinkfonteinten voor je kat zijn onder te verdelen in een aantal verschillende categorieën. Zo heb je keuze in materiaal en inhoud. Wij hebben de beste waterfontein katten voor je op een rij gezet opgesplitst in materialen.

We nemen je hieronder mee in het beste drinkfontein kat van 2022, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welke ga jij kopen voor jouw kat?

RVS drinkfontein

Een rvs drinkfontein is gemaatk van roestvrijstaal. Dit houdt in dat een deel of de gehele drinkfontein kat gemaakt is van rvs materiaal. Een rvs drinkfontein kat gaat erg lang mee en is makkelijk schoon te maken. Hierdoor is dit zeker en duurzame aankoop.

Keramische drinkfontein kat

Een keramieken drinkfontein kat is niet alleen mooi, maar gaat ook erg lang mee. Het is gemakkelijk schoon te maken en ziet er luxe uit. Let wel op, keramiek is erg breekbaar. Als je het schoonmaakt of verplaatst zorg er voor dat je dit rustig doet.

Plastic/ kunststof drinkfontein

De meeste drinkfonteinen voor je kat zijn van kunststof gemaakt. Dit is ook niet heel gek, kunststof gaat lang mee, is vrij goedkoop in de productie en is makkelijk in de onderhoud en schoonmaak. Sommige onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasser schoon gemaakt worden. De meeste mensen kiezen dan ook voor een kunststof kattenfontein.

Onze top 11 drinkfontein kat!

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5 met kattenborstels voor je kat, op basis van reviews en ervaringen van andere katteneigenaren.

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere katten eigenaren ook fijn vinden.

Catit pixi drinkfontein kat: Onze favoriet!

Deze drinkfontein van catit is is een van de nieuwste op de markt. Wij hebben hem in gebruik en wij moten zeggen. Dit is de meest stille drinkfontein die we ooit hebben gehad. Het pompje is compleet geruisloos zelfs als je met je hoofd naast de drinkfontein gaat zitten.

De bak is voorzien van een lampje die continue aan staat, in de avond is dit een gezellige sfeermaker en stoort totaal niet. Als het water bijna op is merkt de sensor in de bak dit op. Het lampje verandert dan van wit naar een knipperend rood lampje. Zo weet je wanneer het tijd is om de bak bij de vullen.

De bak is makkelijk in gebruik en er past maar lieft 2,5 liter in, genoeg voor een nuishouden met 2 katten! Wil je meer weten over deze drinkfontein kat? Lees dan onze catit pixi fountain review.

Catit 2.0 flowerfountain drinkfontein: Beste budget waterfontein!

Er past 3 liter water in deze fontein, hierdoor is het makkelijk om 1 week te doen met een volle waterbak met 1 of 2 katten.

Er zijn 3 manieren waarop het water aangeboden kan worden, door de bloem of alleen de stuiver weg te halen verander je de stroming. Geruisloos en handig schoon te maken!

Catit heeft een nieuw model drinkfontein voor katten gelanceerd. Wij hebben deze al getest en gereviewd. Lees meer over de catit pixi.

Moowi Drinkfontein: Drinkfontein met sensor

Het fontein heeft 4 verschillende drinkstanden, je kan de beste stand voor jouw huisdier kiezen! Als het water op is gaat er een rood lampje branden.

Het is een drinkfontein met sensor, hij gaat stromen wanneer je kat binnen 1,5 meter van de waterfontein komt. Dit trekt de aandacht van je kat en stimuleert om te drinken.

De kattenfontein van moowi is erg stil en laag in energieverbruik.

Petoneer smart kattenfontein

De UV-bacteriedoder en de pomp houden het water bacterie vrij, schoon en zorgen voor zuurstof in het water. Er past 2 liter in deze waterfontein.

De fontein is stil en verbruikt weinig energie. De waterfontein is bestuurbaar via een app. In de app kan je de waterzuiverheid, de filtervervanging en het waterniveau zien. Ook is hij te besturen via de Google home en Alexa.

Er zit een nachtmodus op waardoor het licht gedimd kan worden.

Transparante drinkfontein

De fontein is transparant ontworpen zodat je makkelijk kan zien wanneer het schoongemaakt moet worden. Natuurlijk is het ook handig om te zien hoeveel water er nog in zit en wanneer deze moet worden bijgevuld.

De waterfontein is erg stil, de dompelpomp zorgt voor een gedempt geluid waardoor je kat niet schrikt wanneer hij wilt drinken.

Het stromende water kan je in 3 verschillende standen zetten. Een bron, cascade of gebogen fontein. Je kan testen welke je huisdier het fijnste vind.

Je ontvangt 2 filters bij deze fontein. Deze bevatten spons, actieve kool en ionen. Hiermee blijft het water lang fris en schoon.

Drink fontein kat keramiek: Trixi vital flow

Dit drinkfontein voor je kat is van keramiek gemaakt en geeft continue vers en schoon water voor je kat. Het is een zeer stille fontein die laag in energie verbruik is. De fontein bezit over een filtersysteem en heeft een waterreservoir van 800 millilieter. Dit is genoeg om een aantal dagen mee te doen voor een huishouden met 1 kat. Op de pomp na is alles vaatwasser bestendig en is dus makkelijk schoon te maken.

Petoneer Compact waterfontein kat: Beste koop!

De petoneer compact is een kattenfontein die verbonden is met een app voor op je telefoon. Een slimme drinkfontein dus! De app weergeeft het waterniveau inclusief de herinnering en werking van de smart waterfontein! Zo krijg je een notificatie op je telefoon als het water bijna op is en als de filter aan vervanging toe is. Er zit zelfs en schoonmaakmelding in! De app is compatible met Google Assistent en Alexa.

Het waterresevoir kan tot 1,9 liter aan. Het 4 filtersysteem en de pomp houden het water fris en schoon voor jouw kat. De fontein is geruisloos en gebruikt weinig energie.

Happypets drinkfontein kat

De happypets fontein heeft een reservoir van 2 liter. Het water vloeit stil uit de fontein waar door het je kat niet afschrikt. Ook fijn voor jou als baasje zo’n stille fontein! Het elektriciteitsverbruik is laag dus ook een fijne fontein voor je portemonnee.

Petsafe drinkwel original

De Petsafe drinkwell original heeft een vrijvallende waterstroom. Je kan de stromingsregeling zelf instellen naar de manier die jouw kat het fijnste vindt. Er zit een dompelpomp in waardoor er minimaal geluid van de waterfontein afkomt.

De fontein bevat een koolstoffilter die vieze smaakjes en luchtjes weg houdt en de bacteriegroei remt. De drinkwell kan in de vaatwasser op de pomp na!

Petsafe drinkwell platinum: Beste koop voor meerdere katten!

Dit is de grote broer van de andere petsafe drinkfonteinen. Op het verschil in resevoir na is de petsafe drinkwell platinum vrijwel indentiek aan de original.

De platinum fontein heeft een klikdeksel om te voorkomen dat deze per ongeluk open gaat. Deze drinkwell heeft een reservoir van 5 liter! Dit maakt hem zeer geschikt voor een huishouden met meerdere katten.

Petfontein

De petfontein beschikt over 2 verschillende waterstanden. Een waterval die over een bloem naar beneden kabbelt (wat zeer aantrekkelijk is voor jouw kat) en een bubbelend beekje. Deze komt te voor schijn als je de bloem verwijderd. Je kan het dus aanpassen naar wat jouw kat fijn vindt!

Onze kat Milone met de Petfontein

Het stromende water van de petfontein lokt jouw kat naar het water. Door dat je kat zich meer aangetrokken voelt tot het water, zal hij ook meer gaan drinken. Dit is zeer bevorderlijk voor de gezondheid van jouw kat.

De petfontein bevat een ledlampje waardoor je fontein in de avond mooi verlicht is en een leuke sfeer geeft in je huis!

De petfontein is laag in energieverbruik en is fluisterstil, hierdoor kan je hem ook makkelijk in de woonkamer zetten. Het water blijft continue circuleren en blijft schoon door de actieve kool filter.

Schoonmaken is gemakkelijk, de petfontein is gemaakt van bpa-vrij kunststof en rvs. Beide veilig voor jouw kat en met een zeepsopje schoon te maken.

Wat is een drinkfontein kat?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een drinkfontein kat is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Een drinkfontein is eigenlijk een kraantje voor jouw kat. Het is een bak met een waterreservoir waar stromend water uit komt. Een belangrijk kenmerk van een drinkfontein is dat het op stroom werkt. Door de stroom wordt er een pomp aangedreven die het water zo pompt dat het water continue in beweging is. Katten houden van stromend water! Een waterfontein moet dus een van de eerste dingen zijn die je koopt voor je kat.

Bijna elke drinkfontein bevat een filter, deze bevatten meestal spons, actieve kool en ionen. Hiermee blijft het water lang fris en schoon. Het is daarom ook van belang om de filter om de zoveel tijd te vervangen. Later in dit blog komen we nog even terug op verschillende soorten filters voor de drinkfontein.

Een kattenfontein uitkiezen voor je kat kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende soorten, inhoud en materialen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze voor jouw kat!

Waarom zou je dan waterfontein kat moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we in de alinea hieronder even bij stil.

beste drinkfontein kat

Waarom een drinkfontein kat kopen?

Katten zijn enorm fan van stromend water! Denk maar eens aan tijgers in het wild, deze drinken uit een kabbelend beekje of een grote plas. Een stromende fontein is daarom een prima keuze als watervoorziening voor je kat!

Nu je weet wat kattenborstels zijn én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je dit product zou moeten kopen. Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt. Vandaar wat wij je graag meenemen in de diverse voordelen en nadelen die een katten drinkfontein met zich mee brengt.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt. Vandaar wat wij je graag meenemen in de diverse voordelen en nadelen die een katten drinkfontein met zich mee brengt.

Neem deze redenen goed door, zodat je voor jezelf kan bepalen wanneer een situatie voor jou van toepassing is.

Voordelen drinkfontein kat:

Hieronder hebben wij de voordelen van een waterfontein kat voor je op een rij gezet! Zo zie jij in een oogopslag waarom je nou precies een drinkfontein voor je kat moet aanschaffen.

Minder kans op blaas en nier problemen

Door dat katten meer drinken uit een bak die stromend water heeft, zoals een drinkfontein. Krijgen ze meer vocht binnen, dit is super goed! Hierdoor hebben katten minder kans op blaas en nierproblemen. Deze problemen laten zich vaak zien als katten te weinig vocht binnen krijgen. Alleen brokjes en natvoer is helaas niet genoeg. Water is de belangrijkste bron voor het vocht voor je kat!

1x per week schoonmaken

Normale waterbakjes voor je kat worden snel vies en moet je elke dag schoonmaken en vullen. Een drinkfontein gaat ongeveer 1 hele week mee. Een drinkfontein maken wij elke week helemaal schoon. Dit scheelt elke dag een bakje omspoelen en afdrogen! Later in dit blog vertellen we je meer over het schoonmaken van een drinkfontein voor je kat.

Toegang tot stromend water

Je kat heeft altijd toegang tot fris stromend water, ook als je een nachtje of een hele dag niet thuis bent! Geen gehaast meer om snel thuis te zijn om het bakje water van je kat bij te vullen, je kat heeft altijd genoeg met een waterfontein!

Water blijft lang schoon

Het bijvullen ligt er natuurlijk aan of je een of meerdere katten in huis hebt en welke inhoud de drinkfontein heeft. Onze ervaring met verschillende drinkfonteinen, is dat het water na ongeveer een week op is met een huishouden van 2 katten.

Nadelen van een drinkfontein

Hieronder hebben wij een aantal nadelen van een drinkfontein kat uitgewerkt. Let hierbij ook op als je de drinkfontein aanschaft.

Aanschaf is duurder

De aanschaf van een drinkfontein kat is aanzienlijk duurder dan een normaal waterbakje voor je kat. Het is vaak een uitgave van een paar tientjes, dit in vergelijking tot maximaal 10 euro voor een normaal kattendrinkbakje.

Een kattenfontein gebruikt stroom

Het zal je niet ontgaan zijn, maar een waterfontein kat gebruikt stroom. Een drinkfontein kat staat constant aan en zal stroom gebruiken om het pompje aan te zetten. Gelukkig gebruiken ze niet al te veel stroom en zal je dit niet merken als een hoge aanslag op je energie rekening.

Filters moeten vervangen worden

Een drinkfontein kat maakt eigenlijk altijd gebruik van filters om het water schoon en bacterievrij te houden. Deze filters hebben geen oneindig leven en moeten ook om de zoveel tijd vervangen worden. Houdt er dus rekening mee dat dat ook een aantal tientjes per jaar kost.

Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarom je een waterfontein kat zou moeten kopen. Maar waarom zit er nou een filter in een kattenfontein? Dit lees je hieronder!

drinkfontein kat

Waarom zit er een filter in de drinkfontein kat?

Hierboven heb je de voordelen en de nadelen kunnen lezen die een drinkfontein heeft voor jouw kat. Daarin heb je gezien dat er ook een filter in de kattenfontein zit die om de zoveel tijd vervangen moet worden. Maar waarom zit deze filter in een kattenfontein? Wij vertellen het je!

Dat er een filter in bijna alle drinkfonteinen zit is niet voor niks. De filter houdt het water fris, schoon, verwijdert nare geurtjes en smaak. Meestal bestaat een filter uit 3 verschillende lagen. De eerste laag houdt haren en ander vuil tegen om weer in het water te gaan, de tweede laag verwijdert onzuiverheden en geurtjes en de derde laag zorgt voor schoon en fris water. In sommige filters zitten ook hulpstoffen die helpen om het water fris en zuiver te houden. Vaak zit er een vorm van geactiveerd koolstof en kokossnippers in, dit reinigt het water en zorgt ervoor dat de bacteriegroei remt.

Gebruik altijd de juiste soort filter voor je drinkfontein. Niet elke filter is geschikt voor de drinkfontein die jij koopt. Vervang de filter ook op zijn tijd

Welke filters bestaan er voor de drinkfontein kat?

Filters voor een waterfontein kat kan je eigenlijk onderverdelen in 3 verschillende soorten. Wij hebben deze soorten voor je uitgewerkt in de volgende alinea! Lees je mee?

Actieve kool

De meest bekende en ook de meest verkochte is de filter met actieve kool. In alle drinkfonteinen kat die wij hebben gebruikt zat er een filter bij met actieve kool. Maar wat doet actieve kool nou eigenlijk? Actieve kool zorgt ervoor dat het water fris en schoon blijft, zo verwijdert het vieze geurtjes en zorgt het voor zuiver water.

Hars

Hars zorgt ervoor dat het water zacht blijft. De kalk zal dalen en je kat zal het aangenaam vinden om zacht en schoon water te drinken. Het water wordt hierdoor op een veilige manier gefilterd.

Kokos snippers

De kokos snippers zuiveren het water en verrijken het water met zuurstof. Zo krijgen bacteriën amper de kans om te groeien in het water. Vaak wordt een filter met kokossnippers in combinatie met actieve kool en hars verkocht. Dit omdat het een super combinatie is voor schoon en zuiver water.

Hoe lang gaat een filter mee?

Wij krijgen vaak de vraag hoe lang een drinkfonteinfilter nou precies mee gaat. Wij hebben dit voor je uitgetest met onze eigen drinkfonteinen. Al deze kattenfonteinen maakte gebruik van de combinatie filter van actieve kool, hars en kokos snippers.

De meeste drinkfonteinen hebben als basis dat de filter ongeveer 4 tot 6 weken te gebruiken is en daarna vervangen moet worden door een nieuwe. Onze ervaring is dat een filter toch iets langer te gebruiken is dan deze standaard! Wij gebruiken een filter voor een drinkfontein kat ongeveer 2 tot 2,5 maand. Daarna vervangen wij hem meteen. Wat we wel doen bij de wekelijkse schoonmaak beurt is de filter even afspoelen, hiermee verwijder de etensresten, stof en haren.

waterfontein kat

Drinkfontein kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste drinkfontein kat gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw kat of kitten op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Smart drinkfontein

Een smart drinkfontein is een slimme drinkfontein. In de meeste gevallen kan je de kattenfontein aansluiten via een app op je mobiele telefoon. Je kan in de apps zien hoeveel je huisdieren gedronken hebben en zelfs of ze te weinig drinken. Je krijgt een melding wanneer het waterpeil laag is en je de waterfontein bij moet vullen. In sommige smart drinkfonteinen voor je kat zit ook een camera. Hiermee kan je foto’s maken als je huisdier aan het drinken is.

Drinkfontein met Sensor

Een drinkfontein met sensor gaat aan als je kat in de buurt is. Op deze manier stroomt het water niet continue door dag en nacht. De voornaamste reden is dat je hierdoor wat energiekosten bespaard. De drinkfontein gaat ook alleen daadwerkelijk aan als je kat in de buurt van de sensor is.

Stille drinkfontein

Voor veel mensen is het zoemgeluid van een waterfontein een doorn in het oog, terwijl een drinkfontein echt een must is voor je kat. Gelukkig zijn er in 2022 genoeg stille drinkfonteinen die een stil pompje hebben. Zo zijn eigenlijk alle modellen die in dit artikel staan getest op de geruisloosheid. Dit is superfijn als het drinkfonteintje in de woonkamer staat, je ziet hem wel maar je hoort hem niet.

Inhoud van de drinkfontein

Er zijn verschillende soorten maten drinkfonteinen te koop. De een kan meer liter water vasthouden dan de ander. Heb je meerdere katten? Kies dan een drink fontein waar meerdere liters water in kunnen. Dit omdat je met meerdere katten natuurlijk ook meer water nodig hebt. Koop je toch een waterfontein die wat kleiner is, dan is het risico dat je vaker je waterfontein moet bijvullen.

Materiaal

Het materiaal is ook een belangrijk punt om op te letten. Het ene materiaal is duurzamer dan de ander. Meestal zijn drinkfonteinen gemaakt van kunststof, RVS of keramiek. Elk materiaal heeft zo zijn voor en nadelen. Kies wat voor jou het handigste is!

RVS

Dit is roestvrij staal, deze drink bakken zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen vaak bijna helemaal in de vaatwasser. Let wel erop dat sommige katten niet zo goed tegen roestvrijstaal kunnen. Katten kunnen door aanraking met roestvrijstaal kattenacne op hun kin ontwikkelen. Meestal is dit van roestvrijstalen etensbakken. Met het drinken zal je kat de rvs niet aanraken met zijn kin.

Keramiek

Dit soort materiaal is duurzaam maar wel fragiel. De meeste mokken zijn ook van keramiek gemaakt. Een keer laten vallen en het is kapot. Wij vinden zelf wel de keramieken waterfonteinen het mooiste van allemaal. De zijn met de hand schoon te maken met water en zeep die geschikt is voor je kat. Keramiek gaat met het juiste gebruik lang mee.

Plastic/kunststof

De meeste drinkfonteinen zijn gemaakt van kunststof. Dit materiaal gaat lang mee en is vrij gemakkelijk schoon te maken. Dit kan onder de kraan met water en zeep die geschikt is voor het reinigen van de drinkfontein en veilig is voor je kat, maar soms kunnen onderdelen ook in de vaatwasser! Let altijd op de gebruiksaanwijzing of er onderdelen zijn die hier wel of niet geschikt voor zijn.

Ervaring van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw kat of kitten aanschaft.

Prijs

Als laatste is het belangrijk dat de prijs en kwaliteit verhouding goed is. Kijk naar reviews van andere mensen, zodat je daar een beter beeld van krijgt.

De prijs van een drinkfontein begint vanaf 20 euro en kan oplopen tot 130 euro. Houd zeker rekening ermee dat jouw budget tussen deze 2 bedragen in zal moeten zitten. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

Hopelijk hebben wij je kunnen helpen om een keuze te maken welke beste drinkfontein kat jij gaat kopen voor je kat! Hieronder hebben wij nog een aantal vragen uitgelicht waaronder: Waarom is water zo belangrijk voor een kat? Lees snel verder!

katten drinfontein

Waarom is water zo belangrijk voor een kat?

In dit artikel heb je al meerdere keren kunnen lezen waarom een drinkfontein belangrijk is voor je kat. Maar waarom is water nou belangrijk voor een kat? en hoeveel water heeft een kat per dag nodig? Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet

Katten drinken vergeleken met de mens weinig, logisch ze zijn natuurlijk ook een stuk kleiner. Een kat heeft ongeveer per kilo lichaamsgewicht 50 ml water per dag nodig. Stel je kat weegt 4,5 kilo dan moet hij 250 ml water per dag drinken. Veel katten komen hier niet aan met hun brokjes en natvoer.

Hoeveel water een kat per dag nodig heeft kan je dus uitrekenen met 50 ml per kilo dat je kat weegt!

Het dieet van een kat die in huis leeft is vaak gebaseerd op droge brokjes en 1 tot 2 keer per dag natvoer. De brokjes bevatten zo ongeveer 8% vocht, je kat heeft dan zeker extra vocht nodig.

Geef je je kat ook natvoer dan krijgt hij op zich genoeg vocht binnen, maar net niet genoeg om aan zijn dagelijkse vocht inname te voldoen! Natvoer bestaat ongeveer 80% uit vocht. Dit is gebaseerd op 300 gram natvoer. Een voorbeeld: mijn katten krijgen brokken en beide 75 gram natvoer per dag. Hiermee halen ze de norm niet met de hoeveelheid vocht die ze nodig hebben. Ze hebben dus zeker nog meer vocht nodig!

Drinkt je kat al weinig? Dan is het zeker goed om een drinkfontein aan te schaffen om uitdroging, blaas en nierproblemen te voorkomen.

Heeft je kat al eens last gehad van blaas of nierproblemen? Dan is een drinkfontein eigenlijk een must voor je kat. Door meer te drinken zal je kat ook meer gaan plassen. Dit betekend dat de urine minder lang in de blaas zit wat struviet doet voorkomen. Urinary kattenbrokken zijn ook een goed idee als je kat last heeft van blaasproblemen.

Wat gebeurd er als een kat te weinig drinkt?

Maar wat gebeurd er nou precies als je kat nou echt te weinig drinkt? Dit kan vervelende gevolgen hebben op lange termijn voor je kat.

Als een kat te weinig drinkt kan dit op langere termijn vervelende en ernstige gevolgen hebben. De kat kan een blaasontsteking ontwikkelen , struviet of nierproblemen krijgen. Je kat zal dan vaak speciaal blaas en nier voer moeten eten. Soms kan dit een kuur zijn van een aantal maanden, maar in sommige gevallen moet je kat levenslang aan een speciaal dieet. Dit zal voor jou als baasje aanzienlijk duurder zijn dan een aanschaf van een drinkfontein kat.

Wat gebeurd er als een kat teveel drinkt?

Ja, dit kan natuurlijk ook gebeuren een kat die te veel drinkt. Vaak is er dan meer aan de hand dan dat je op het eerste gezicht denkt.

Wanneer een kat meer drinkt dan eerst dan is er vaak iets aan de hand met de kat. Als je kat veel drinkt en plast dan is het beste om even de dierenarts te bellen. Het vele drinken kan verschillende oorzaken hebben die een dierenarts kan vaststellen. Bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte of een blaasontsteking.

Je weet nu waarom water zo belangrijk is voor je kat en waar je op kan letten als je kat teveel of juist te weinig drinkt. Maar waar moet je een drinkfontein nou precies plaatsen in huis?

waterfontein kat

De beste plek voor een drinkfontein

Misschien heb je hier nog niet eerder over nagedacht, gelukkig hebben wij dit dan voor je gedaan! Waar moet je een drinkfotein nou plaatsen? Mag dit wel naast het eten van je kat of wil je kat juist liever verscholen zitten?

Katten houden er niet van om hun drinken meteen naast hun eten te hebben. Dit komt door het oerinstinct van katten, als voer vlakbij water ligt kan het water vervuilt zijn. Hierdoor kan een kat ziek worden en misschien wel dood gaan. Natuurlijk zal dit niet gebeuren als je je drinkfontein binnen zet naast een bakje voer. Maar wil je je kat een plezier doen, zet dan een je kattenfontein neer op een plek die ver weg staan van het voederbakje. Een drinkfontein voor katten zet je het beste op een andere plek van het eten vandaan. Het beste is een rustige plek waar ze in alle rust hun water kunnen drinken.

Hopelijk weet je nu waar je je drinkfontein moet plaatsen als hij straks binnenkomt! Natuurlijk moet je ook weten hoe je een kattenfontein nou precies schoonmaakt. In de volgende alinea ga je dit allemaal lezen.

Hoe maak je een drinkfontein kat schoon?

Een drinkfontein schoonmaken, het lijkt misschien moeilijker dan dat het werkelijk is. Hieronder hebben wij voor je uitgewerkt hoe je een drinkfontein kat nou precies het beste schoon kan maken.

De meeste drinkfonteinen hebben een buis waar de pomp het water in pompt. Dit is gemakkelijk schoon te maken met een pijpenborstel. Dit zijn kleine ronde borstels die gemakkelijk door de buis gehaald kunnen worden. Het is belangrijk om die buis schoon te houden, hier stroomt het gefilterde water namelijk doorheen.

De rest van de drinkfontein is schoon te maken met water en wat sop. Zorg wel dat de waterfontein helemaal uitgespoeld is en drooggemaakt is. Dit zodat je kat geen zeepsop naar binnen krijgt. Wat je ook kan doen is kiezen voor zeep wat niet gevaarlijk is voor je kat.

Sommige waterfonteintjes hebben ook onderdelen die schoongemaakt kunnen worden in de vaatwasser. Let hierbij goed op de instructies van de waterfontein wat wel en niet in de vaatwassen mag.

De meeste drinkfonteinen hebben een filter met actieve kool, dit houdt het water schoon en fris. Hoe lang een filter mee gaat licht aan de fabrikant, de een zegt 1 maand de ander 3 weken. Naar mijn mening kan je goed zien of de filter vies is of niet, dit scheelt weer in filters kopen! Ververs het water altijd 1 keer per week, ook al zit de bak nog vol.

De pomp is vaak uit elkaar te halen en schoon te spoelen. Kijk voor instructies altijd op de handleiding van de drinkfontein.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit blog. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze voor de beste drinkfontein voor katten. Dit horen we graag in de comments!

Ook nieuwsgierig naar andere beste kattenspullen? Lees dan ook de artikelen over: beste kattentuigje en beste krabton.

4 gedachten over “Drinkfontein: Ontdek hier de 20 beste drinkfonteinen voor jouw kat van 2022!”

 1. De beste drinkfontein voor katten wordt vergeten! De Petfontein is fluisterstil en beschikt over een roestvrij stalen deksel. Daarnaast beschikt de Petfontein over een waterreservoir van 2,4L en over 2 verschillende waterstanden!

  Beantwoorden
  • Hi Danny,
   Dankje voor je reactie! Ik heb hem even opgezocht, deze drinkfontein ziet er ook heel goed uit.
   Er past veel in en hij is gemakkelijk schoon te maken. Zeker een aanrader!
   Groetjes Eline

   Beantwoorden
 2. Wat ik jammer vind is dat je bijna nooit een beschrijving vind van hoelang het snoer is, of dat het opgeladen kan worden. Je moet maar naar de foto’s kijken en hopen dat je het goed inschat.
  Zelf zou ik graag een hebben die opgeladen kan worden, daar sommige kittens de neiging hebben om aan de draadjes te gaan zitten.
  Ook is het soms lastig erachter te komen wat de prijsverhouding is tussen het fonteintje en de filters.

  Beantwoorden
  • Hi Sandra,

   Het klopt dat er vaak geen afmetingen bij staan van de snoeren van een waterfontein.

   Voor zover wij weten zijn er geen oplaadbare drinkfonteinen voor katten verkrijgbaar.
   Wat je wel zou kunnen doen is een drinkbak met reservoir aanschaffen. Zie deze link.

   Hier kunnen kittens niet aan zitten en heb je geen gedoe met snoeren en draden. Hopelijk hebben we jou geholpen!
   Groetjes Katjesinfo.nl

   Beantwoorden

Plaats een reactie