Kattentuigjes: de 21 beste van 2021!

Hoewel katten huisdieren zijn hebben ze toch jachtinstinct. Ze kunnen echt genieten van buiten zijn! De wind door hun vacht, de vogels en natuurlijk lekker rennen! Helaas is het zo dat er snel gevaar op de loer ligt, een snelle auto, tractor, scooter of een ander dier. Soms kunnen ontmoetingen met een van deze wagens of dieren slecht aflopen. Katten raken gewond, raken vermist of het kan zelfs fataal worden. Een kattentuigje is daarom een echte uitkomst! Met een tuigje voor je kat kan je met je kat gaan wandelen in de tuin, op straat en zelfs in het bos als je kat dat toe laat.

In dit artikel nemen wij je mee in het beste kattentuigjes van 2021. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van kattentuigjes wanneer je het juist moet aanschaffen en waarvoor je het gebruikt.

Als laatste sluiten we af met wat algemene tips, zodat jij zeker weet dat je het beste tuigje voor jouw kat in huis haalt.

Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De 21 beste kattentuigjes van 2021!

Bij al onze product onderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in het beste kattentuigjes van 2021, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welke kies jij uit?

Red Dingo kattentuigjes

De tuigjes van Red Dingo lichtten we nog even extra uit omdat wij ze zo leuk vinden! Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en hebben een goede kwaliteit. Ze zijn volledig verstelbaar en zo aan te passen op het lichaam van jouw kat. De vis-clips waarmee je het tuigje sluit zijn stijvol en maken het tuigje af! Ze zijn gemaakt van sterk en comfortabele nylon. De looplijn is 120 cm, de nekmaat is 21-35 cm en de lichaamsmaat is 27-48 cm.

beste kattentuigje

Onze top 8 kattentuigjes!

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 8 kattentuigjes, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere katten eigenaren ook fijn vinden om hun kat mee uit te laten.

Adori kattenharnas

Het Adori kattenharnas is gemaakt van een zachte nylonstof waar door er een fijne pasvorm is voor je kat. Het tuigje zit met klittenband vast waardoor hij makkelijk te verstellen is voor de grootte van je kat. Op de rug is een belletje bevestigd en de looplijn.

Luxyana pets tuigje

Dit tuigje van Luxyana Pets is erg stevig. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten en is dus geschikt voor de kleine tot grote kat. Stel je hebt ook een hond dan kan hij er ook in! Mits hij even groot is als de kat natuurlijk. Het tuigje is gemaakt voor comfort en heeft een antitrek, anti-verstikking en anti-wegloop eigenschappen.

Trixie Harnas katten autotuigje

Dit tuigje van trixie is speciaal voor in de auto! Je kan je kat makkelijk bevestigen aan een gordel, zodat hij ook beschermd is tijdens een ritje. Natuurlijk kan je hem ook normaal gebruiken en er een lijn aan vastmaken om er mee te wandelen. Dit tuigje is een voorbeeld van de samensmelting tussen een harnas en een kattentuigje.

Nobbie kattentuigje met lijn

Dit kattentuigje van Nobby is een typisch tuigje. Hij bevat de 2 ringen om de hals en de romp. De ringen zijn te verstellen zodat hij bij elke kat past! Let wel op dat deze te groot is voor een kitten! Koop dan een speciaal kittentuigje.

Kattentuigje Virante designed by Lotte

Het designed by Lotte Virante kattentuig is eenvoudig om te doen en verstelbaar. Je kan dus zelf bepalen wat de juiste maat is voor jouw kat. Hij is in 3 kleuren verkrijgbaar en heeft het typische 2 ringen model om de nek en om de romp.

Trixie soft kattenharnas: beste keuze

Dit kattenharnas is zacht van stof maar toch erg sterk voor je kat! Het is een harnas en hierdoor is de kans dat je kat kan ontsnappen uit het tuigje erg klein. Ik vind dit zelf een van de veiligste tuigjes voor je kat.

Kattentuigje kitten: trixie kattentuigje junior

Dit is is het beste kattentuigje voor een kitten, hij heeft kleinere afmetingen dan een normaal tuigje waardoor hij perfect zit om het lichaam van jouw kitten. Zo krijgt je kitten geen kans om te ontsnappen omdat het tuigje bijvoorbeeld te groot is. Hij heeft 2 ringen die om de hals en romp van de kat zitten, deze zijn gemaakt van zacht nylon met een leuke bedrukking erop. Het is een klassiek kattentuigje.

Als je je je kitten begint met laten wennen aan een katten tuigje op een jonge leeftijd, dan zal hij de rest van zijn leven kattentuigjes minder eng vinden er geen probleem van maken met het aantrekken ervan.

Zootic kattenharnas: Beste tuigje voor de grote kat

Dit kattenharnas van zootic is geschikt voor de middelmatige tot grote katten. Het harnas is helemaal verstelbaar met klittenband sluitingen, waardoor deze perfect is voor katten die moeten wennen aan een katten harnas! Op de hals zit nog een extra sluiting om ontsnappen onmogelijk te maken, dit maakt dat dit zootic kattenharnas veilig is.

De zootic kattenharnas is gemaakt van een zacht mesh materiaal. Dit maakt dat het tuigje voor je kat erg fijn zit en niet knelt rondom zijn nek of romp.

Hij is gemaakt van zacht mesh materiaal waardoor het harnas ook nog eens comfortabel zit. Hij is verkrijgbaar in de maten S, M en L waardoor dit tuigje voor elke kat geschikt is.

Zitten jouw kattentuigje niet in bovenstaande lijst? Niet getreurd! Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 1.100 verschillende katten harnassen hebben!

Wat je moet weten voor je een kattentuigje koopt?

Voor je een kattentuigje gaat kopen is het handig om aan een aantal dingen te denken. Wat is een kattentuigje precies? Waarom heeft je kat een kattentuigje nodig en welke soorten kattentuigjes zijn er te koop? Daar gaan wij hieronder even op in!

Niet alle katten zijn meteen gewend aan een kattentuigje. Geef daarom je kat de tijd om te wennen aan een tuigje als hij die aan heeft. Doe dit bij voorkeur binnenshuis. Laat het tuigje steeds langer aan, als je ziet dat je kat alles doet met zijn tuigje aan dan is hij klaar om een wandeling te maken! Let wel op, laat je kat nooit zonder supervisie alleen met een tuigje aan.

Wat is een kattentuigje?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een kattentuigje is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Een kattentuigje is niks anders dan een soort kattenriem waarmee je je kat kan uitlaten. Het is een beetje te vergelijken met een hondenriem. Een kat heeft alleen wel een anders soort riem nodig. Je kan geen leiband aan een kattenhalsband vast maken. Katten wurmen hier zich makkelijk uit en het is erg onveilig. Je kat kan zich hiermee bezeren en zelfs verhangen als ze ergens aan vast blijven haken.

Een tuigje voor je kat zich op de middel van je kat heen waardoor je kat zich nauwelijks los kan maken. De meeste kattenharnassen hebben een bijbehorende leiband. Deze zijn vaak lang genoeg dat je kat wel de vrijheid kan proeven als je samen een rondje gaat lopen.

Een tuigje voor je kat of kitten uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en modellen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een kattentuigje moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

kattentuigje

Waarom heeft je kat nou een kattentuigje nodig?

Nu je weet wat een kattentuigje is, is het goed om te kijken naar wanneer je er één zou moeten kopen.

Bij veel kattenproducten kan je jezelf soms afvragen of zo’n product echt nodig is. In het geval van een katten harnas kunnen we hierop volmondig ja zeggen. Dit is één van de must have producten die jij in huis moet hebben, zodra je een kat of kitten hebt gekocht.

Maar waarom dan en welke voordelen biedt dit product?

Of je nou in een stad of dorp woont, het is fijn als je kat naar buiten kan. Veel dierenartsen bevelen ook aan om met je kat naar buiten te gaan zodat ze hun energie kwijt kunnen. Er zijn zelfs katten die ontsnappen omdat ze zo graag naar buiten willen. Je kan dit natuurlijk voor komen door een kattentuigje aan te schaffen. Zo zie je dat het een tuigje een essentieel belang is voor je kat!

Naast dat je een blokje om kan doen met je kat, kan je ook de reismand vervangen door een kattentuigje. Een tip van ons; doe dit wel alleen als je kat vertrouwd is met lopen in een kattentuigje of in de auto zitten. De kans dat je kat schrikt is natuurlijk erg groot. Milone is ooit uit haar tuigje geschoten omdat ze een hele grote hond zag. Gelukkig was dit op de galerij en heb ik haar kunnen vangen. Dit kan natuurlijk ook anders aflopen.

Als je kat wat aan de zware kant is kan een kattentuigje ook een super uitkomst zijn! Zo verliest je kat gewicht en heb je quality time met je kat tijdens een rondje lopen. Kies wel een tuigje die past, niet alle tuigjes zijn geschikt voor katten met overgewicht.

tuigje kat

Wat is het verschil tussen een tuigje en een harnas?

Nu je weet wat een kattentuigje is en waarom je er een zou moeten aanschaffen, is het ook belangrijk om te weten welke soorten kattentuigjes er bestaan. Er bestaan 2 soorten tuigjes voor katten; een kattenharnas en een kattentuigje. Hieronder leggen wij het even voor je uit.

Kattentuigje

Dit is eigenlijk de normale variant. Een kattentuigje bestaat uit twee cirkels met een lijntje er tussen. Een van de cirkels is voor om de nek heen, via de nek loopt een lijntje richting de middel. Daaraan zit de tweede cirkel bevestigd. Aan beide cirkels zit klittenband, een drukknoop, een gesp of een kliksysteem ter bevestiging. Bijna alle kattentuigjes zijn verstelbaar naar de grootte van jouw kat.

Een kat heeft in een kattentuigje veel bewegingsvrijheid omdat er vrijwel niks in de weg zit bij de pootjes of buik.

Kattenharnas met leiband

Een kattenharnas heeft dezelfde functie als een kattentuigje. Het model is alleen net wat anders vorm gegeven. Je kat heeft iets minder bewegingsvrijheid dan bij een tuigje voor je kat. Gelukkig is hij wel net zo veilig of misschien wel veiliger omdat je kat er minder snel kan uit schieten.

Een kattenharnas bestaat in verschillende varianten. Er is een variant die als je hem plant neerlegt een soort X vorm vormt. Het midden van de X zit op de borst van de kat en de 4 uiteindes zitten over de nek en het midden van het lichaam van je kat. Je kan het zien als een kattentuigje maar dan breder en omgekeerd. De sluiting van de X katten harnas is gemaakt van klittenband, een gesp of een kliksysteem.

Ook bestaan er kattenharnassen die eruit zien als een soort kort truitje voor je kat. Dit soort katten harnas trek je over het hoofd van je kat heen en de pootjes kunnen in de daarvoor bestemde openingen. Dit soort katten harnas zit wat strakker en zijn bijna niet uit te trekken. Heel handig voor als je weet dat je kat normaal makkelijk uit een katten tuigje komt. Een kattenharnas is veilig.

Al met al genoeg redenen waarom je een katten tuigje zou moeten kopen. Maar waar moet je dan allemaal rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Dat ga je in de volgende alinea allemaal ontdekken.

kattenharnas

Kattentuigje kopen? Hier moet je op lettten:

Wanneer jij het beste katten tuigje gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op wat jij nodig hebt en verwacht en op wat jouw kat of kitten op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat jij een goede keuze kan maken.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Lengte van de looplijn

De meeste kattentuigjes hebben een looplijn van een lengte. Let er goed op dat de leiband van het katten tuigje niet te kort is. Het is namelijk niet de bedoeling dat je je kat gaat mee slepen. Zorg ervoor dat je kat de ruimte heeft om te lopen, dit kan met een leiband die lang genoeg is. De meeste kattentuigjes hebben een looplijn van ongeveer 100 cm tot 120 cm. Sommige kattenharnassen met leiband hebben een leiband gemaakt van elastiek. Deze rekt mee als je kat wat harder gaat lopen. Het handige hiervan is dat je kat dan minder snel uit het tuigje schiet.

Kleur van het kattenharnas

Kattentuigjes komen in verschillende kleuren en patronen! Het is natuurlijk wel leuk als jij als baasje zijnde een mooie kleur kan uitzoeken die mooi past bij de vacht van jouw kat. Kies je voor een neutraal kleurtje zoals zwart of wit of ga je voor een knal kleur of leuk printje? Het is er allemaal!

De sluiting van het kattentuigje

Kattentuigjes hebben vaak verschillende soorten sluitingen. Waarom moet je voor een bepaalde sluiting kiezen en welke zijn er allemaal verkrijgbaar? Hieronder hebben wij het voor je opgesomd. De meest voorkomende sluitingen zijn:

  • Klittenband sluiting
  • Kliksysteem sluiting
  • Gesp sluiting
  • Geen sluiting bij een dicht kattenharnas

Een klittenbandsluiting bij een katten tuigje is fijn als je kat nog niet zo gewend is aan een kattentuigje. Je hebt deze snel aangetrokken en ook weer uitgetrokken, fijn als dit de eerste paar keren snel gaat!

Een gesp of een kliksysteem is net wat moeilijker. Je kat moet hiervoor namelijk goed stil zitten en vertrouwd zijn met het katten tuigje. Er zijn vaak 2 kliksystemen die je dicht moet doen, een op de borst en een om de nek.

Er kan natuurlijk ook geen sluiting zitten aan het katten tuigje. Dan is het eigenlijk een kattenharnas. Je trekt deze over de kop en de voorpoten van je kat aan. Katten vinden dit meestal ook niet heel leuk de eerste paar keren. Als je kat eenmaal vertrouwd is met een katten tuigje dan kan je een kattenharnas kopen.

Het Materiaal

Kattentuigjes zijn vaak gemaakt van nylon, leer en mesh. Dit zijn stevige maar zachte materialen, zo beschadig je de huid van je kat minder snel. Let erop dat er geen harde randen aan het tuigje zitten. Dit kan voor irritatie zorgen op de huid van de kat. Zorg ervoor dat het deel wat op de huid van de vacht komt altijd van zachte stof is gemaakt. Zo voorkom je irritatie en zal je kat het ook veel fijner vinden zitten. Laat het tuigje nooit te lang aan als je niet gaat wandelen met je kat, dit kan gaan irriteren en de huid kan niet goed ademen.

De grootte van het katten tuigje

Het is belangrijk dat een kattentuigje precies goed zit bij je kat. Hij moet niet te los zitten, dan kan je kat ontsnappen. Hij mag ook weer niet te strak zitten, dit kan irritaties geven op de huid van je kat en het zit natuurlijk niet lekker!

Meet van te voren de nekomvang en de romp van je kat. Dit doe je door een meetlint om zijn nek te leggen en erna een meetlint om zijn romp te doen. De romp bevind zich achter de voorpoten, het meetlint moet achter de nek doorgaan en weer terug naar de voorpoten. Als je de maten hebt kan je op zoek naar een kattentuigje!

De kans is natuurlijk erg groot dat de juiste maat er niet tussen zit. Dit komt omdat kattentuigjes vaak verstelbaar zijn. Kies de maat waarin de maten van je kat tussen vallen!

Het is handig om te weten wat de afmetingen zijn die je kat nodig heeft voor een kattentuigje, ook omdat niet alle katten even groot zijn op hun volwassen leeftijd. Het ene ras is natuurlijk groter dan de ander.

Wanneer zit een kattentuigje goed?

Een katten tuigje zit goed als je 2 vingers bij het gedeelte van het midden/romp ertussen kunt doen en 1 vinger bij de hals/nek van de kat. Hierdoor heeft je kat nog speling als hij beweegt in het tuigje, zo voorkom je dat de nek en romp van je kat afgekneld word of geïrriteerd.

Ervaring van andere kopers

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw kat of kitten aanschaft.

Prijs

Als laatste is het belangrijk dat de prijs en kwaliteit verhouding goed is. Kijk naar reviews van andere mensen, zodat je daar een beter beeld van krijgt. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van tuigje kat begint vanaf zo’n €5,- en kan oplopen tot ongeveer €50,-, voor als je het beste van het beste wilt kopen. Houd er dus rekening mee dat jouw budget voor een kattenharnas tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit blog. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Ben je er niet helemaal uitgekomen? Dan horen wij dat graag in de comments. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag.

Ben je nou ook opzoek naar een kattenreismand of een kattenbak? Bezoek dan ook mijn blogs over beste katten reismanden en beste kattenbakken!

Plaats een reactie