Kattenshampoo: Ontdek hier de beste 20 shampoos voor katten van 2022!

Veel katten komen al een heel eind met hun vachtverzorging door zelf hun vacht te wassen en wat hulp met kammen van het baasje. Soms heeft je kat net iets meer hulp nodig en is er kattenshampoo nodig.

In dit artikel nemen wij jou mee in de beste kattenshampoo van 2021, zodat jij de vacht van jouw kat op een verantwoorde manier kan wassen. Ook nemen wij je mee in waarom je katten shampoo moet kopen, wanneer je kat gewassen moet worden en waar je op moet letten bij het kopen van shampoo voor katten.

We sluiten af met allerlei tips over hoe je een kat moet wassen en wat je moet doen voor, tijdens en na het wassen. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De 20 beste kattenshampoo van dit moment!

Bij al onze productonderzoeken kijken we standaard naar een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien.

We nemen je hieronder mee in de beste kattenshampoo van 2022, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog. We hebben hierbij gekeken naar diverse soorten shampoos, zoals katten shampoo voor de gevoelige huid, katten kitten shampoo, kattenshampoo langharige kat en kattenshampoo zonder water.

Het kan zo zijn dat bepaalde shampoos ook voor honden zijn geschikt, schrik hier niet van! Wij hebben met zorg de beste shampoos uitgezocht die geschikt zijn voor katten. Het kan zo zijn dat het voor beide soorten dieren geschikt is.

Disclaimer: Onderstaande producten kan je in verschillende inhoud vinden. Klik hiervoor even op “controleer prijs” om de juiste inhoud kattenshampoo te vinden.

Normale kattenshampoo

Deze soorten kattenshampoos zijn voor elke kat geschikt. Dit betekend dat ze bij elk soort vacht gebruikt kunnen worden. Het is dus een shampoo geschikt voor kortharige katten zoals de bengaal en europese korthaar, maar ook voor de langharige katten zoals de maine coon en de perzische kat.

Katten shampoo kitten

Deze katten shampoos zijn geschikt voor kittens. Ze zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waardoor de huid van jou kitten zacht wordt gereinigd. De formules zijn hypoallergeen, dus de kans op een allergie voor de kitten shampoo is nihil.

Kattenshampoo gevoelige huid

Heeft je kat een gevoelige huid? Gebruik dan een kattenshampoo die hier voor geschikt is. Deze shampoos zijn mild en zullen de huis van jouw kat reinigen zonder hem te beschadigen.

Vlooienshampoo katten

De kattenshampoos hieronder zijn kattenshampoos tegen vlooien. Ze bestrijden vlooien of zijn ter preventie van vlooien op je kat. Natuurlijk is het belangrijk om je kat altijd te beschermen tegen een vlooiplaag. Gebruik daarom altijd een vorm van goed vlooienmiddel.

Langhaar kattenshampoo

Langharige katten hebben meer vachtverzorging nodig dan kortharige katten. Omdat klangharige katten vaak last hebben van klitten of een gevilte vacht, is er een speciale shampoo voor nodig om deze weer eruit te krijgen. De vacht van jouw langharige kat is na gebruik van deze kattenshampoos weer zacht en makkelijk door te kammen. De pet head kattenshampoo is speciaal gemaakt voor katten met langhaar!

Kattenshampoo zonder water

Sommige katten vinden onder de douche gaan een ware hel! Daarom zijn er kattenshampoos gemaakt die je kan gebruiken zonder water. Je kan het een beetje zien als een droogshampoo voor mensen. Je kat hoeft dus niet meer onder de douche of in bad.

hoe was je een kat

Onze top 5 kattenshampoo!

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder onze top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere katteneigenaren ook goede kattenhampoo vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

MalAcetic Natuurlijke kattenshampoo: Beste keuze tegen allergie!

Natuurlijke kattenshampoo dat is de katten shampoo van MalAcetic. Deze kattenshampoo is zeepvrij en een voorzien van een mild parfum van kersenbloesem. Dit zodat je kat niet helemaal naar een andere geur ruikt. Katten vinden dit namelijk niet fijn als ze hun eigen geurtje kwijt zijn. Volgens reviews is dit de beste kattenshampoo tegen allergieën!

De kattenshampoo reinigt door middel van azijn en boorzuur. Je kan deze shampoo voor je kat uitspoelen maar je kan het ook gebruiken als kattenshampoo zonder water. Laat het na het inwerken op de vacht van jouw kat en spoel het niet meer uit.

Inhoud: 230 ml

Panzi pet: Kattenshampoo voor kort en langharige katten

Deze fit active regular kattenshampoo van panzi pet is geschikt voor kortharige en langharige katten. De shampoo verwijdert bijna al het vuil wat er in de vacht zit, de shampoo maakt de vacht van jouw kat glanzend en helder. Een groot voordeel van deze shampoo is dat de vacht niet uitdroogt na het gebruik ervan! Spoel deze shampoo altijd goed uit na het aanbrengen en masseren.

Inhoud: 200 ml

Beaphar kattenshampoo

De beaphar katten shampoo is een shampoo die geschikt is voor alle katten. Dit betekend dat kortharige katten maar ook langharige katten deze kattenshampoo kunnen gebruiken. De shampoo is ph-neutraal dus mild voor de huid van je kat.

Door de macademia olie wordt de huid van jouw kat gevoed en gehydrateerd, dit terwijl hij ook grondig gereinigd wordt. Doffe vacht gaat weer glanzen en ziet er gevoed uit.

Inhoud: 250 ml

Katten droogshampoo: Kattenshampoo zonder water!

Als je kat niet van douchen en wassen houd is het moeilijk om hem toch te wassen. Gelukkig is daar iets voor bedacht, namelijk een katten shampoo zonder water! Deze shampoo spray je op de vacht van jouw kat en hoef je niet uit te spoelen. Dit scheelt echt veel stress voor je kat!

De katten droogshampoo bevat kamille, glycerine en aloë vera. Dit zorgt ervoor dat de vacht en de huid van jouw kat goed verzorgd wordt!

Inhoud: 200 ml

Jean peau super care: Beste kattenshampoo langhaar

De kattenshampoo van Jeanpeau is een van de beste die wij hebben gevonden. Hij is geschikt voor alle kattenvachten. Langharige katten, kortharige katten, krullende vachten, volle vachten en alle kleuren! Zo verdwijnen klitten in de haren als sneeuw voor de zon.

De shampoo bestaat uit uit natuurlijke extracten uit kruiden en een blanke olie. Deze combinatie maakt het dat de jean peau kattenshampoo de vacht super goed voed en doorkambaar maakt. Je kat zal je dankbaar zijn voor deze shampoo, heft heeft niet voor niets de naam super care!

Inhoud: 1000 ml

katten shampoo

Wat is kattenshampoo?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat kattenshampoo is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Kattenshampoo is eigenlijk hetzelfde als shampoo die mensen gebruiken maar dan geschikt voor de vachtverzorging van de kat! Kattenshampoo helpt jouw kat om een gezonde vacht te behouden. Sommige shampoos helpen ook tegen allergieën en maken de vacht van jouw kat weer glanzend.

Kattenshampoo verschilt zeker qua ingrediënten vergeleken met shampoo voor mensen. Was jouw kat dan ook nooit met shampoo die je zelf gebruikt. Katten kunnen niet tegen alle ingrediënten die er in jouw shampoo zitten verwerkt en katten hebben een andere ph-waarde dan de mens.

Een shampoo voor je kat of kitten uitkiezen kan echter best wel lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten en formaten Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan katten shampoo moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we hieronder even bij stil.

shampoo voor katten

Waarom moet je kattenshampoo kopen?

Nu je weet wat kattenshampoo is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen waarom je dit product zou moeten kopen.

Al met al meer dan genoeg redenen waarom je shampoo voor katten zou moeten kopen. Maar moet je een kat wassen en hoe was je een kat dan precies en moeten katten gewassen worden? Veel mensen waaronder wij ,dachten dat dit nooit hoefde. Het hoeft ook niet perse, maar er zijn een paar uitzonderingen wanneer je je kat wel moet wassen. Dat ga je in de volgende alinea ontdekken

Je kat heeft langhaar en veel klitten

Langharige katten hebben merendeel van de tijd meer vachtverzorging nodig dan kortharige katten. Vooral omdat langhaar vaak snel klitten krijgt of gaat vilten. Verschillende soorten langharige katten zijn de britse langhaar, perzische kat, noorse boskat, siberen en ragdolls. Door je langharige kat op zijn tijd te wassen met speciale kattenshampoo, zullen de klitten sneller verdwijnen en is er minder kans op het vilten van de vacht. Wil je echt dat alle klitten weggaan? Gebruik dan de pet head knot detangler.

Je kat is enorm vuil

Sommige katten ravotten vaak en doen dit dat ook nog eens buiten. Als ze terug komen zitten ze onder het zand en andere viezigheid. Als je kat heel erg vies is kan je hem wassen met kattenshampoo.

Je kat is in aanraking geweest met irriterende stoffen

Helaas kan het gebeuren dat je kat in aanraking komt met irriterende of giftige stoffen. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen, verf en olie. Het is dan belangrijk om je kat goed te wassen zodat de stoffen zo min mogelijk de kans krijgen om de huid en de vacht van jouw kat te irriteren. Gebruik hierbij dan wel een kattenshampoo die past bij de vacht en huid van jouw kat.

Je kat heeft vlooien

Er zijn ook speciale shampoos die je gebruik om je kat vlooi vrij te maken. Gebruik deze dan ook alleen als je kat echt vlooien heeft. Vaak zijn deze shampoos wat agressiever dan normale of natuurlijke kattenshampoos.

Je kat heeft allergie

Katten kunnen ook een allergie ontwikkelen. De meest voorkomende allergieën bij katten zijn vlooienallergie en voedselintolerantie. Beide uitten zich vaak op de huis en vacht. Kies altijd een shampoo die speciaal is voor een geïrriteerde huid of jeukende huid. Kies voor bijvoorbeeld de Dermoscent atop 7 kattenshampoo allergie.

Je kat heeft jeuk

Helaas hebben sommige katten net als mensen ook wel eens een jeukende huid. Gelukkig bestaat er ook kattenshampoo tegen jeuk. De beste die wij hebben kunnen vinden is de Allermyl SIS Shampoo van Virbac. In de reviews staat dat katten zichzelf minder wassen en veel minder last hebben van jeuk en kriebels!

Al met al meer dan genoeg redenen waarom je shampoo voor katten zou moeten kopen. Maar waar moet je op letten als je kattenshampoo gaat kopen? Dat ga je in de volgende alinea ontdekken

shampoo kat

Kattenshampoo kopen? Houd hier rekening mee

Wanneer jij de beste kattenshampoo gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op wat jij nodig hebt en verwacht en op wat jouw kat of kitten op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten, zodat jij een goede keuze kan maken.

Wij hebben de belangrijkste zaken waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Soort kattenshampoo

Allereerst is het belangrijk om te kijken welke soort kattenshampoo je nodig hebt. Heb je een langharige kat zoals de Perzische kat? Dan is het belangrijk om een katten shampoo te kopen die geschikt is voor langharige katten. Wil je je kitten wassen, koop dan een milde kitten shampoo.

Natuurlijk kunnen we alle soorten opnoemen die we hierboven al hebben uitgelicht, maar weet dat er voor elk soort vacht of kwaal wel een kattenshampoo bestaat.

Geur van de kattenshampoo

Katten vinden het niet heel fijn om een sterke geur op hun vacht en huid te hebben wat ze niet herkennen. Ze houden er het liefste van om alleen hun eigen geurtje te ruiken. Gelukkig zijn er veel kattenshampoos met een subtiele geur!

Inhoud van de fles katten shampoo

De inhoud van de fles is ook een belangrijk punt waar je rekening mee kan houden als je kattenshampoo koopt. De inhoud loot uit een van ongeveer 200 ml tot 1 liter per fles. Als je meerdere katten hebt of weet dat je je kat vaak moet wassen dan is het slim om een fles met een grotere inhoud aan te schaffen. Zo bespaar jij ook nog eens geld.

Ervaringen van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die andere mensen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan opzoeken.

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw kat aanschaft.

Prijs van de kattenshampoo

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van shampoo voor katten begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €100, voor als je het beste van het beste wilt kopen. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten.

wassen kat

Hoe was je een kat?

Nu je alles weet over kattenshampoo is het belangrijk dat je ook weet hoe je een kat precies moet wassen. Van te voren zijn er een aantal dingen die je moet weten! We gaan dit vertellen in een stappenplan in onderstaand alinea.

Hoe was je een kat: het stappenplan!

 1. Wees tijdens het wassen van jouw kat rustig en forceer niks. Praat heel de tijd met een rustige stem en stel je kat gerust.
 2. Was jouw kat altijd in een grote teil, wasbak of in bad. Zo kan je kat in een klein laagje water staan en glijd hij niet snel uit zoals in een douche bak.
 3. Leg alvast handdoeken klaar voor meteen na het wassen.
 4. Weet je dat je kat wassen niet leuk vindt? Dan kan je je kat ook in een handdoek inpakken. Zo blijft je kat beter zitten en zal je je kat makkelijker kunnen wassen. In de afbeelding hieronder zie je Joost de sphynx, hij doet voor hoe je je kat in een handdoek kan inpakken.
 5. Houd snoepjes bij de hand om jouw kat te belonen als hij rustig is tijdens het wassen.
 6. Gebruik lauwwarm water tijdens het wassen van jouw kat. Te warm water of koud water zullen jouw kat alleen maar een vervelend of pijnlijk gevoel geven. Dit wil je zeker niet!
 7. Maak als eerste de vacht van jouw kat nat en breng hierna een kleine hoeveelheid kattenshampoo aan op de vacht van jouw kat.
 8. Wrijf de shampoo met de richting mee van de vacht van jouw kat. Vergeet de poten, nek en de staart van jouw kat niet in te soppen.
 9. Houdt er rekening mee dat er geen shampoo in de ogen, oren en bek van jouw kat komt.
 10. Is je kat helemaal ingesopt? Spoel hem dan af met lauwwarm water, als al het sop weg is begin dan met het afdrogen van jouw kat.
 11. Wrijf jouw kat goed droog met een handdoek, is de handdoek te nat? Pak dan een nieuwe en blijf afdrogen tot je kat handdoek droog aanvoelt.
 12. Je kat zal zich tijdens het afdrogen meerdere keren los schudden. Zo schud hij zijn vacht goed los en zal er nog meer water vrijkomen!
 13. Zorg ervoor dat je een ruimte hebt die lekker warm is met een mandje of huisje, je kat kan zich hierin helemaal drogen! Leg voor de zekerheid een handdoek neer zodat je kat hier ook op kan liggen als hij dit fijn vind.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, horen we dat graag in de comments. Ook als je iets aan dit artikel hebt gehad, horen wij dat graag. Meer weten over katten? Lees dan onze blogs over de beste katten gps en rugzak voor katten.

Plaats een reactie