Niet giftige planten voor katten: 28x planten die veilig zijn voor jouw kat!

Altijd al willen weten welke planten nou veilig zijn voor je kat? Waar je kat dus gerust aan kan knagen zonder dat je je zorgen hoeft te maken?

In dit artikel nemen wij je mee in de beste veilige planten voor jouw kat van 2021. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij aanschaffen van planten als je katten in huis hebt.

Als laatste sluiten we af met wat algemene tips, zodat jij zeker weet dat je de veilige planten voor je kat in huis haalt.

Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

Veilige planten voor de kat, niet giftig!

Als echte planten liefhebster heb ik al de nodige speurtochten gehad naar planten die veilig zijn voor mijn katten. Ik heb graag veel groen in huis, maar mijn katten Banana en Milone ook. Geen enkele plant blijft onontdekt door deze twee dames. Daarom probeer ik zoveel mogelijk veilige planten neer te zetten op plekken waar ze bij kunnen. Mijn giftige planten staan boven op de kast. Veel planten kun je al herkennen dat ze giftig zijn voor de kat. Vaak hebben deze planten felle kleuren, stippen of zijn variegated (2 kleurig). In mijn blog ‘giftige planten voor katten’ lees je hier meer over.

Hieronder hebben wij veilige planten voor katten verzameld in een lijst! Lees deze door zodat je erachter komt welke planten niet giftig zijn voor je kat.

planten voor katten

Lijst met veilige planten voor katten

Het is belangrijk om een beknopte lijst te hebben waarop staat welke planten voor katten niet giftig zijn. Makkelijk om even terug te kijken als je twijfelt of een plant veilig is of giftig voor je kat.

Dit is een lijst met veilige planten voor je kat. Houdt er rekening mee dat als een kat een deel van deze planten eet wel kan gaan overgeven of diarree kan krijgen. De kat zal er voor de rest niks aan overhouden, misschien een beetje onwennigheid met zijn spijsvertering.

Disclaimer: Deze lijst met planten zijn niet giftig maar het is nooit goed als een kat een groot deel van de plant eet. Van de meeste planten die wel giftig zijn moet je kat een enorm stuk eten om echt ziek te worden. Dit kan net zo goed symptomen veroorzaken als giftige planten, gelukkig wel een stuk minder! Raadpleeg altijd een dierenarts als je het niet vertrouwd wanneer jouw kat een (niet) giftige kamerplanten heeft gegeten.

Veilige planten voor jouw kat

Na het zien van bovenstaande lijst van planten die veilig zijn voor jouw kat, heb je hopelijk al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet gelukt? Geen zorgen, bekijk dan onze koopgids met planten die niet giftig zijn voor katten.

Wil jij planten in huis die niet giftig zijn voor jouw kat? Deze planten zijn allemaal veilig voor jouw kat! Let er natuurlijk wel op dat het veelvuldig eten of knabbelen aan een niet giftige plant ook ongemakken kan geven aan je kat. Hou je kat altijd in de gaten!

niet giftige tuinplanten voor katten

Waar kan je veilige planten voor je kat kopen?

Mijn kamerplanten niet giftig voor katten koop ik vaak bij bol.com. Ik merk dat ze veilig verzonden worden en van goede kwaliteit zijn. Natuurlijk kan je ook naar een tuincentrum aan om planten aan te schaffen voor in je huis. Vraag een medewerker altijd of de plant giftig is voor jouw kat of doe van te voren je onderzoek! Zoals hier in dit blog.

Als je je toch zorgen maakt om je kat als hij een stuk plant heeft gegeten raadpleeg dan altijd een dierenarts. Wil je nou helemaal veilig gaan? Dan kan je het beste een nepplant of kunstplant kopen voor in huis. Hieronder hebben wij er een aantal voor je uitgezocht!

Mooie nepplanten

Wil je echt de zekerheid dat je kat van jouw planten afblijft? Dan is een mooie nepplant ook een goede optie! Natuurlijk kunnen jouw katten hier aan gaan knabbelen, alleen zijn deze niet giftig! Of je kat moet echt helemaal los gaan en stukjes op gaan eten. Gelukkig blijven veel katten wel van nepplanten af!

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat jouw kat er van houdt om aan plastic te kauwen. Banana onze bengaal is er een van. Dan is een ecosysteem een super goed alternatief! Hieronder zie je een aantal mooie ecosystemen die veilig zijn voor jouw kat.

niet giftige planten voor katten

Ecosystemen

Een ecosysteem is eigenlijk een super goede optie als jouw kat veel knabbelt aan planten. Een ecosysteem is een dichte pot met plantjes erin. Je kat kan dus niet in het ecosysteem! Het heeft weinig zorg nodig en gaat jaren mee, wij hebben hier op de eettafel ook een ecosysteem staan.

Hoe laat je je katten toch met planten samen leven?

Als je toch graag planten in huis wilt halen en je hebt katten. Is het slim om te weten hoe je katten toch samen kan laten leven met planten. Wij hebben voor je uitgezocht hoe je dit het beste kan doen!

 • Begin met planten die niet giftig zijn voor katten en kijk hoe je kat zich eromheen gedraagt.
 • Zet je planten op een plek waar je katten niet bij kunnen, bijvoorbeeld boven op een kast, koelkast, hangpot of op een hoog hangende plank.
 • Zet je planten als je weg gaat op een kamer waar je katten niet bij kunnen.
 • Leer je katten als je ze net hebt of als ze nog kitten zijn om van planten af te blijven!
 • Gebruik een plantenhangen of een hangpot om je planten op te hangen. Hier kunnen je katten niet bij of je kat moet een flinke atletische kat zijn.
 • Als je kat toch bij een plank kan waar planten op staan, zet de plank dan zo vol met accessoires zodat je kat er niet tussen kan lopen.
 • Katten houden niet van citroengeur. Als je citroen olie (etherische) rondom de plant of in de potgrond doet zal je kat er hoogst waarschijnlijk van af blijven.
 • Als je kat toch bij de plank kan komen die hoog hangt, hang dan voor je kat ook een mooie plank neer waar hij kan relaxen. Zo voelt hij zich ook de ‘baas’ in huis en heeft hij overzicht.
 • Geef je katten kattengras! Hiermee heeft je kat zijn eigen plant om lekker aan te knabbelen. Zet deze ergens op de grond in de woonkamer neer en creëer zo je kat zijn eigen plantenhoekje.
 • Als laatste, accepteer dat je katten altijd wel even gaan snuffelen of knabbelen aan je planten. Sommige planten krijgen nou eenmaal een krasje van een kat en je heb nou eenmaal een kat. Het is ook het huis van jouw kat!

Nu weet je hoe je katten en planten samen in huis kan hebben. Het is ook handig om te weten waarom jouw kat eet van planten. In de volgende alinea kom je hierachter!

welke planten zijn niet giftig voor katten

Waarom eet je kat van jouw planten?

Katten vinden het vaak leuk om met planten te spelen. De blaadjes of sprieten van een plant bewegen snel en zien eruit als speelgoed voor de kat. Katten hebben ook de drang om grasachtige planten te eten. Dit is een oerinstinct, ze gaan hierdoor braken en zorgen zo dat de haarballen uit hun maag komen.

Daarom is het belangrijk om altijd kattengras in huis te hebben voor jouw kat! Fijn om haarballen te voorkomen, maar ook zeker om je kat van jouw planten af te laten blijven. Als je denkt aan planten voor katten denk je natuurlijk meteen aan kattengras. Kattengrassen zijn planten die veilig zijn voor jouw kat. Hieronder een aantal kattengras producten om jouw kat happy te maken!

Soms zijn er ook katten die ervan houden om in een plantenpot te graven. Ze graven dan in de potgrond en dit kan een ontzettende rommel geven. In het volgende stuk lees je waarom katten dit nou precies doen.

Waarom graaft mijn kat in planten?

Katten hebben van nature een instinct om te graven in grond. Vooral hun uitwerpselen of hun voer begraven ze in het wild. Planten is een geval apart, waarom ze nou zo graag in je plant graven? Geen idee. Wel hebben wij een aantal tips die zouden kunnen helpen.

 • De meest logische oplossing, zet je plant op een plek waar je kat niet bij kan.
 • Steek saté prikkers in de aarde. Dit zal je kat niet fijn vinden aan zijn pootjes. Dit is niet onze favoriet op het gebied van katten uit je planten houden.
 • Je oude koffieprutje over je de plotgrond van je plant gooien. De geur vind je kat niet lekker. Let er wel op dat je plant niet gaat schimmelen.
 • Citroen schillen over de aarde leggen.
 • Onze favoriete oplossing! De Plantbuddy. Dit een plastic lap die je over de potgrond legt van je plant. Hier zitten kleine gaten in waardoor de grond nog wel lucht krijgt. Je kat kan er niet meer met zijn pootjes in! Super handig dus!

Veilige planten voor katten: Veel gestelde vragen

Heb je heel dit artikel gelezen en zit jouw vraag of antwoord hier nog niet bij? Hieronder hebben wij de meest voorkomende vragen over veilige planten voor katten uitgewerkt. Hopelijk hebben wij hierna jouw vraag beantwoord!

Is de tillandsia giftig voor katten?

Over het algemeen wordt de tillandsia als niet giftig beschouwd. Wel kan de textuur van deze plant irritatie veroorzaken aan de keel en de mond van de kat als erop wordt gekauwd. Als je vermoed dat je kat toch een hap heeft genomen van de tillandsia en symptomen heeft van vergiftiging, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Is de fittonia giftig voor katten?

Nee, de fittonia is niet giftig voor katten.

Is de kokospalm giftig voor katten?

Nee, de kokospalm is niet giftig voor katten.

Katjesinfo.nl adviseert om de dierenarts in te schakelen als je denkt dat jouw kat mogelijk een vergiftiging heeft door een plant.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit blog. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze voor planten die veilig zijn voor jouw kat. Dit horen we graag in de comments! Ook als je andere opmerkingen of vragen hebt, zet deze dan hieronder in de comments!

Wil je nog meer weten over katten? Bekijk dan mijn blog over de kattenspeelgoed en de beste katten tuigje!

10 gedachten over “Niet giftige planten voor katten: 28x planten die veilig zijn voor jouw kat!”

 1. Goedemorgen,

  Een interessante tekst om te lezen, bedankt! Wij zijn voortdurend op zoek naar informatie over kamerplanten die niet giftig zijn voor onze katten. Ik heb een vraag over Rhipsalis. Is de genoemde soort de enige Rhipsalis die veilig is voor katten? Over Rhipsalis bestaat kennelijk verschil van mening. Op verschillende plantensites staat de plant aangemerkt als giftig terwijl dit bij de aspca niet het geval is, deze site hanteren wij vaak als uitgangspunt. Het probleem is dat wij een Rhipsalis hebben, maar dan een andere soort. Dan gaan we toch een beetje twijfelen over de veiligheid…….

  Beantwoorden
  • Goedemiddag,
   Goed om altijd op zoek te gaan naar planten die giftig en niet giftig zijn voor je kat! De Rhipsalis is een hoofdnaam van verschillende planten. Hier vallen meerdere planten onder, waarschijnlijk zijn er een aantal giftig en een aantal niet giftig.
   Natuurlijk is het nooit goed als een kat teveel van je plant heeft gegeten, dit kan altijd vervelde bijwerkingen hebben zoals braken en diarree.
   Ik durf niet met zekerheid te zeggen welke andere rhipsalis planten niet giftig zijn. Bij twijfel koop de plant niet of zet hem hoog neer! Mijn katten blijven af van planten die hoog staan!

   Beantwoorden
   • Hoi Tineke,

    Een hortensia kan maag en darmproblemen veroorzaken bij je kat.
    Hortensias zijn giftig maar niet dodelijk. Heb je deze plant in huis dan kan je hem beter ergens zetten waar je kat niet snel bij kan.
    Groetjes Eline

    Beantwoorden
  • Beste, een Rhodondendron ook wel Azalea genoemd is giftig voor katten. Als je kat er aan heeft geknabbeld hou hem dan goed in de gaten en informeer bij twijfel altijd de dierenarts. Groetjes Eline

   Beantwoorden
 2. Hoi Eline,

  Ik ben al ruim 4 jaren internet aan het afspeuren naar een lijst veilige tuinplanten. Alleen vind ik er weinig over terug. Wel een heleboel sites met giftige lijst, maar geen veilige lijst. En wat niet op giftige lijst staat, betekent immers nog niet dat het veilig is. Kun je hier misschien een aparte blog over schrijven? Ik zoek namelijk leuke (border en pot) bloemen soorten voor de tuin.

  Beantwoorden
  • Hoi Anneloes,

   Er is inderdaad niet zoveel over te vinden! Ik zal dit blog binnenkort aanpassen met nog een kopje erbij welke soorten tuinplanten veilig zijn voor katten.
   Dit zullen vooral veel grassen en kruidenplanten zijn.
   Helaas zijn er gewoon heel veel planten niet helemaal veilig voor je kat. Sommige katten hebben het instinct om nooit aan giftige planten te knabbelen en andere weer niet.
   Ik hoop je nog een keer terug te zien als dit blog is aangepast!
   Groetjes Eline

   Beantwoorden
 3. dank u wel, ik heb een kat die graag aan planten knaagt en dat ook mag het is immers een kat, en ze moet zich veilig voelen, hier heb ik weer wat nieuwe mogelijkheden gevonden daar ben ik erg blij mee, liefs anita

  Beantwoorden
  • Hoi Anita,
   Wat fijn dat je iets aan dit blog hebt gehad!
   Er zijn inderdaad genoeg planten die niet giftig zijn of alternatieven.
   Let wel altijd op, teveel geknaag aan een plant is nooit goed. Een pot met kattengras kan je kat helpen om van de andere planten af te blijven.
   Groetjes Eline

   Beantwoorden

Plaats een reactie