Wanneer je plantengek en katten liefhebber bent, wil je natuurlijk weten welke planten wel giftig en welke giftige planten voor katten er zijn. Helaas staat er niet op een plantenpotje of deze giftig is of niet. Daarom hebben wij voor jou onderzocht welke planten giftig zijn voor je kat.
In dit artikel nemen wij je mee in lijst met giftige planten voor je kat van 2023. Ook nemen wij je mee in waar je op moet letten bij het kopen van planten, welke wel veilig zijn en nepplanten.
Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!
Welke planten zijn giftig voor katten?
Als kattenliefhebber wil je er natuurlijk voor zorgen dat je kat veilig is en gezond blifjft. Helaas zijn er wel veel planten die giftig of gevaarlijk kunnen zijn voor je kat. Deze kunnen leiden tot milde en ernstige gezondheidsproblemen. Zelfs als je kat maar een beetje van de plant heeft gegeten. Het is dus zeker van belang om te weten of de plant die je in huis hebt gehaald giftig is voor je kat of niet.
In deze lijst vind je de meest voorkomende giftige planten voor katten. Door deze lijst te raadplegen en deze planten te vermijden of te verplaatsen in huis, kan je je kat beter beschermen zodat hij gezond en veilig blijft.
- Ficus
- Cyclaam
- Chrysant
- Caladium
- Annemoon
- Amaryllis
- Dubbeltjes plant
- Senecio Rowleyanus
- Aloë vera
- Allamande
- Agave
- Dieffenbachia
- Croton
- Calla
- Bitterblad
- Amaryllis
- Alocasia (skeletplant)
- Hortensia
- Iris
- Hedera
- Hulst
- Kamerbrem
- Hyacinth
- Kansenboom
- Kamerpalm
- Kerstster
- Lelietje van dalen
- Lepelplant
- Kerstroos
- Lelie
- Oleander
- Philodendron, monstera
- Oranjeboom
- Maretak
- Sierpeper
- Palmlelie
- Sanseveria
- Vrouwentong
- Sint jozefplant
- Wasbloem
- Vingerplant
- Clivia
- Hoya
- Herfststijloos
- Yucca
- Hypoestes phyllostachya
- Senecio/kruiskruid (erg veel soorten)
- Klimop
- Sneeuwklokje
- Zijdeplant
Disclaimer: Deze lijst met giftige planten is niet compleet. Er bestaan nog veel meer giftige planten waar katten niet tegen kunnen. Doe voor je een plant koopt goed onderzoek of deze plant giftig is voor je kat. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vermoed dat je kat een giftige plant heeft opgegeten.

Welke planten zijn veilig voor je kat?
Nu je weet welke giftige planten er zijn, wil je natuurlijk ook weten welke planten nou wel veilig zijn voor je kat! Hieronder hebben wij een aantal planten voor je verzameld die niet giftig zijn voor je kat.
Wil je nou zeker zijn dat je plant veilig is voor je kat? Koop dan een nep plantje, een veilige plant of kattengras. Je kan ook een kijkje nemen bij mijn blog over veilige planten voor katten.








Wanneer moet je met je kat naar de dierenarts?
Hierboven hebben wij de symptomen genoemd waar je op moet letten als je kat een giftige plant heeft opgegeten. Natuurlijk is het belangrijk om er op tijd bij te zijn als je kat dit ook echt heeft gedaan. Helaas zijn niet alle symptomen gelijk zichtbaar of merkbaar.
Het beste is om gelijk in actie te komen en je dierenarts te bellen, deze zal dan advies geven wat je moet doen. Probeer te achterhalen om welke plant het precies gaat, zo weet de dierenarts sneller wat er nodig is voor je kat. Kom je hier niet achter? Maak dan een foto van de plant of neem de plant mee naar de dierenarts.
Onze ervaring is dat meteen bellen naar de dierenarts goed werkt. Banana had een stukje van de Dubbeltjes plant (Dischidia nummularia) op. Wij hebben toen gebeld naar de dierenarts, deze vroeg welke plant het was. Deze bleek inderdaad giftig te zijn. Op dat moment hoefde wij niet met Banana naar de dierenarts, maar konden wij medicatie op halen. Wij kregen een poeder mee wat de maaginhoud een soort laagje slijm gaf. Hierdoor wordt de plant niet meer opgenomen door het maag of darmstelsel.
Natuurlijk geeft niet iedere dierenarts hetzelfde advies, daarom is het erg belangrijk om zelf de dierenarts te spreken!

Waarom eten katten planten?
Katten vinden het vaak leuk om met planten te spelen. De blaasjes bewegen snel en zien eruit als speelgoed voor de kat. Katten hebben ook de drang om grasachtige planten te eten. Dit is een oerinstinct, ze gaan hierdoor braken en zorgen zo dat de haarballen uit hun maag komen. Daarom is het belangrijk om altijd kattengras in huis te hebben voor jouw kat! Fijn om haarballen te voorkomen, maar ook zeker om je kat van jouw planten af te laten blijven. Hieronder een aantal kattengras producten om jouw kat happy te maken!





Wat zijn de risico’s van giftige planten voor katten?
Er hangen verschillende risico’s aan het hebben van giftige planten als je in het bezit bent van een kat. Sommige risico’s geven alleen wat irritatie, maar er zijn ook risico’s die blijvend zijn of zelfs dodelijk. Als kattenbaasje wil je natuurlijk niet dat je kat ziek wordt van een giftige plant. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten als je kat een giftige plant heeft opgegeten. Een kat hoeft niet perse een flinke hap genomen te hebben van een plant, kleine hoeveelheden van een plant kunnen al schadelijk zijn voor de kat. Hieronder hebben wij een aantal symptomen op een rij gezet die je kat kan krijgen als ze een giftige plant gegeten hebben.
- Diarree
- Huid irritatie
- Braken
- Blaasjes op slijmvliezen
- Gerriteerde slijmvliezen
- Lusteloos zijn
- Weinig tot niks eten
- Planten die bij mensen irritatie veroorzaken door sappen of het aanraken van bladeren kunnen bij de kat hetzelfde veroorzaken in zijn bek. Zoals verbranding en blaren.
Raadpleeg altijd een dierenarts als je de situatie van je kat niet vertrouwd. Probeer je kat niet te laten braken en neem een deel van de plant mee naar de dierenarts. Nogmaals, dit is een lijst die ik heb samengesteld van giftige planten voor katten.

Kunstplanten
Echte planten zijn mooi, geven schone lucht en zijn een toevoeging aan je interieur. Helaas kunnen ook planten die niet giftig zijn irritaties geven bij jouw kat. Denk hierbij aan overgeven, diarree en een branden gevoel in het bekje.
Wil je nou helemaal veilig gaan? Dan kan je het beste een kunstplant kopen! Deze zullen misschien niet helemaal onweerstaanbaar zijn voor je kat, maar die laten ze wel meer met rust en zijn niet giftig!




Giftige planten voor katten: Veel gestelde vragen
Heb je heel dit artikel gelezen en zit jouw vraag of antwoord hier nog niet bij? Hieronder hebben wij de meest voorkomende vragen over giftige planten voor katten uitgewerkt. Hopelijk hebben wij hierna jouw vraag beantwoord!
Ja, de sanseveria is giftig voor katten. Deze plant wordt ook wel vrouwentong genoemd. Het sap bevat schadelijke stoffen die giftig zijn voor je kat als ze worden ingeslikt. Dit leidt tot braken, verlies van eetlust, diarre, lethargie en soms nierfalen.
Ja, de ficus is giftig voor katten. De plant heeft een sap wat de slijmvliezen van de kat irriteert. Dit kan leiden tot braken, huidirritatie en diarree. Soms kan het leiden tot heftigere symptomen zoals een snelle hartslag of ademhalingsproblemen.
Ja, de hoya is giftig voor katten. Als je kat deze plant heeft gegeten kan het leiden tot braken, verlies van eetlust, diarree en een verhoogde hartslag.
Op dit moment is er nog niet veel bekend over de dischidia en of deze giftig is voor katten. Het is mogelijk dat deze plant licht giftig is, wees daarom voorzichtig met de aanschaf van deze plant. Onze dierenarts gaf aan dat deze plant wel giftig is. Heeft je kat de dischidia toch gegeten? Neem dan contact op met de dierenarts.

















We zijn nu aan het einde gekomen van dit blog. Heb je nog vragen of heb je iets gehad aan dit blog? Laat dan een reactie achter in de comments! Meer weten over spullen voor katten? Lees dan onze blogs over de pixie drinkfontein en de beste katten harnassen.